De anul viitor, regulile pentru intocmirea cererii catre CEDO vor fi modificate

 

Romanii au posibilitatea sa dea statul in judecata, daca le-au fost incalcate drepturile fundamentale prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Pentru a face lucru, ei trebuie sa adreseze o cerere Curtii Europene a Drepturilor Omului, institutia care garanteaza respectarea acestor drepturi. Din 2014 regulile pentru intocmirea cererii catre CEDO vor fi modificate.

cedo sediuO cerere facuta pentru investirea Curtii Europene a Drepturilor Omului, CEDO comporta anumite cerinte si rigori fata de  care o persoana vatamata intr-un drept protejat de Conventia Europeana, sau chiar avocatii insisi, intampina dificultati in a le intelege.

Astfel, pentru a face o cerere conforma normelor Curtii, este neaparat necesar sa fie respectat Regulamentul CEDO, mai ales Art. 47 al acestuia, care reglementeaza forma si continutul aplicatiei.

Un nou regulament al CEDO

Pe data de 1 iulie 2013 a intrat in vigoare noul Regulament al Curtii Europene a Drepturilor Omului. Multe dintre modificarile acestui Regulament privesc exclusiv organizarea Curtii si nu prezinta o importanta deosebita pentru justitiabili. Ceea ce intereseaza, insa, este modificarea Art. 47 care reglementeaza modul de redactare a unei cereri introduse Instantei din Strasbourg.

Aceasta modificare va intra in vigoare pe data de 1 ianuarie 2014, tocmai pentru ca justitiabilii sa se familiarizeze cu noile cerinte. Este de asteptat, de asemeni, sa fie conceput si un nou model de cerere, care sa se conformeze schimbarilor.

Care sunt noutatile?

Aspecte privind datele personale

Daca in ceea ce priveste datele persoanei fizice, in mare parte, cerintele aratarii datelor personale raman neschimbate, cu exceptia faptului ca nu se mai cere indicarea sexului, in cazul unei persoane juridice, aceasta este indatorata sa arate datele de identificare specifice, cum ar fi: sediul social, numarul de inmatriculare la  Oficiul Registrului Comertului sau codul unic de inregistrare.

Avand in vedere dorinta Curtii de a inlesni comunicarea cu reprezentantul partii, acesta va indica CEDO, pe langa numele,  domiciliul si ocupatia sa, faxul si adresa de e-mail.

Se va indica si numele Partii impotriva careia se introduce cererea.

Atentie! Prin ”Parte”, se are in vedere, intotdeuna, un Stat semnatar al Conventiei, nu alte entitati.

Modul de completare a cererii

In ceea ce priveste forma redactarii cererii, si aceasta a suferit anumite modificari si clarificari ale indatoririlor aplicantilor.

Ca noutate, aplicantul are obligatia de a scrie concis si lizibil atat expunerea faptelor, cat si motivarea in drept – descrierea violarilor Conventiei.

Astfel, ca subliniere a acestor cerinte, CEDO arata ca redactarea cererii trebuie facuta intr-un asemenea mod incat sa fie suficienta sa poata forma convingerea Curtii despre natura si scopul cererii, fara a fi nevoie sa se recurga la consultarea documentelor. Evident, aici Curtea arata nu ca nu va consulta documentele atasate, ci ca aplicantul este obligat sa abordeze o exprimare cat mai putin laconica.

Sustinerile pot fi facute, insa, prin expuneri mai ample, atat in fapt, cat si in drept.

Totusi, conform noilor prevederi,  aceste argumentari cu rol de clarificare a expunerii nu trebuie sa depaseasca 20 de pagini.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie