Consiliul Fiscal critica Guvernul pentru gestionarea bugetului de stat din acest an

 

Consiliul Fiscal critica Guvernul pentru modul în care a gestionat bugetul de stat în acest an, ratarea tintei de deficit „fiind probabil inevitabila”. În plus,  expertii avertizeaza ca pentru 2014 „sunt necesare masuri discretionare suplimentare semnificative”.

bani monedeIonut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a transmis miercuri Executivului ca „este esential ca rezultatul executiei bugetare din 2013 sa asigure încadrarea în limita de 3% din PIB, statuata de Pactul de Stabilitate si Crestere, astfel încât sa poata fi evitata declansarea unei noi proceduri de deficit excesiv”. În plus, Consiliul recomanda ca tinta de deficit sa aiba „o marja suficient de confortabila pentru a putea acomoda potentiale revizuiri ulterioare de date”.

„Daca majorarea de deficit cash efectuata cu prilejul primei rectificari bugetare nu atragea dupa sine, conform evaluarii guvernamentale, o majorare a tintei de deficit bugetar ESA95 (relevant din perspectiva relatiei cu Uniunea Europeana), acest lucru nu se mai întâmpla acum, ratarea obiectivului initial de deficit ESA95 de 2,4% din PIB fiind probabil inevitabila”, se precizeaza în punctul de vedere transmis Executivului.

În plus, Ionut Dumitru reaminteste ca la momentul primei rectificari bugetare „existau deja suficiente elemente de natura sa indice faptul ca estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsita de prudenta”, însa Guvernul nu a tinut cont de observatiile Consiliului. În acest context, „modul în care s-a desfasurat procesul bugetar din acest an – ambele rectificari bugetare aducând majorari ale tintei de deficit, (…) pune sub semnul întrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de respectarea disciplinei fiscale”, se precizeaza în documentul amintit.

Prin cea de-a doua rectificare bugetara, discutata miecuri în sedinta de guvern, Finantele propun majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, la 2,5% pe metodologie cash si 2,6% pe metodologia ESA. Astfel, proiectul de rectificare prevede un deficit bugetar de 15,9 miliarde lei, mai mare cu 2,5 miliarde lei (0,4% din PIB) decât plafonul stabilit prin legea bugetului de stat pentru 2013.

Alte observatii

  • „Cheltuielile de investitii, care cuprind cheltuielile de capital, cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila, proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare si alte transferuri de natura investitiilor, scad la rectificare cu 1,2 mld. lei fata de nivelul aferent rectificarii bugetare anterioare”.

„Consiliul fiscal are în continuare rezerve serioase cu privire la posibilitatea de a realiza tinta de final de an pentru veniturile din fondurile europene post-aderare, în conditiile în care, cu treiluni înainte de finele acestuia, nivelul intrarilor (5 mld. lei) reprezinta mai putin de jumatate din suma estimata pentru întreg anul (12,15 mld. lei), iar estimarile

  • guvernamentale cu privire la performanta de absorbtie au fost sistematic mai mari decât realizarile”.

Consecinte pentru bugetul pe 2014

„Revizuirea substantiala a estimarilor de venituri bugetare altereaza substantial perspectivele pentru bugetul aferent anului 2014. În consecinta, în opinia Consiliului Fiscal, sunt necesare masuri discretionare suplimentare semnificative pentru a asigura încadrarea în limitele plafonului de deficit bugetar pentru anul viitor”, se mai arata în documentul semnat de Ionut Dumitru.

Consiliul fiscal este o autoritate independenta, compusa din 5 membri cu experienta în domeniul politicilor macroeconomice si bugetare. Printre atributiile acestui for se numara „analiza si elaborarea de opinii si recomandari, atât înainte de aprobarea de catre Guvern, cât si înainte de transmiterea catre Parlament, asupra legilor bugetare anuale, a rectificarilor bugetare, cât si asupra altor initiative legislative care pot avea un impact asupra volumului cheltuielilor bugetare, precum si evaluarea conformitatii acestora cu principiile si regulile fiscale” prevazute de legislatia în vigoare. Guvernul nu este însa obligat sa tina cont de parerea Consiliului. Georgeta Filip, cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie