Cat timp pierd anual IMM-urile din Romania pentru plata taxelor?

 

Numarul de taxe pe care le platesc IMM-urile, atat la infiintare, cat si pe parcursul activitatii, s-a redus, conform unui studiu al Bancii Mondiale si IFC (International Finance Corporation). Acest lucru nu le ajuta in desfasurarea activitatii, deoarece s-a inrautatit situatia in alte domenii care au impact asupra business-ului.

ceas taxeIMM-urile din tara noastra au de platit 39 de taxe, cu doua mai putin decat anul trecut, conform studiului „Doing Business 2014 Understanding Regulaltions for Small and Medium-Size Enterprises”, a 11 editie, facut de Banca Mondiala si IFC.

Acest studiu a luat in calcul datele din perioada 1 iunie 2012 – 31 mai 2013, comparativ cu cele din perioada 1 iunie 2011 – 31 mai 2012.

In plus, timpul alocat anual de IMM-uri pentru plata taxelor s-a redus cu 7,4%, fiind de 200 de ore, fata de 216 ore inainte, potrivit studiului.

Dintre cele 200 de ore, contribuabilii din tara noastra aloca circa 51% din acest timp, 102 de ore, pentru plata contributiilor de asigurari sociale. De asemenea, aceste contributii sunt si printre cele mai numeroase, fiind 12, la fel de multe ca cele pentru plata TVA-ului.

Pentru a le plati pe acestea din urma contribuabilii aloca mai putin timp fata de cel dedicat pentru plata primelor. Astfel, IMM-urile au nevoie anual de 58 de ore ca sa plateasca TVA-ul.

In urma acestor rezultate, Romania ocupa locul 134 la plata taxelor, cu 5 mai sus fata de anul anterior, conform „Doing Business 2014”.

Taxele la infiintarea unui business

Statul a imbunatatit si sistemul de infiintare a unei companii, astfel ca Romania a urcat cinci locuri in studiul citat, ajungand pe pozitia 60 in aceasta categorie.

Astfel, pentru infiintarea unei afaceri, a fost eliminata o procedura, in prezent fiind cinci proceduri, se mai scrie in „Doing Business 2014”.

In plus, s-a redus cu o zi timpul alocat pentru acest lucru. Astfel, in prezent, este nevoie de 8,5 zile pentru a infiinta o companie, fata de 9,5 inainte.

De asemenea, s-a redus si costurile de infiintare raportat la venitul pe cap de locuitor. In prezent, acest cost este de 2,4% din venitul per cap de locuitor, cu 0,4% mai putin fata de perioada anterioara.

IMM-urile beneficiaza si de faptul ca li s-a redus capitalul minim pe care trebuie sa-l depuna la infiintare, de la 0,8% din venitul per cap de locuitor, la 0,7% per cap de locuitor.

Insolventele se solutioneaza mai repede

Potrivit studiului facut de Banca Mondiala, Romania a urcat patru locuri in categoria solutionarea insolventei, clasandu-se pe pozitia 99.

Aceasta urcare se datoreaza faptului ca tara noastra a obtinut 29,2% in rata de solutionare a insolventelor. Aceasta rata reprezinta procentul de centi care se recupereaza dintr-un dolar dupa ce companiile intra in insolventa.

Romania a scazut cu un loc in topul final

Tara noastra ocupa locul 73 in clasamentul global „Doing Business 2014”, care analizeaza reglementarile din 189 de tari in privinta usurintei de a desfasura afaceri in mediul privat, conform unui comunicat de presa al EY Romania.

Pozitia ocupata de tara noastra este mai slaba decat cea de anul trecut, cand era pe locul 72, desi si-a imbuntatit punctajul cu 0,48%, ajungand la 65,11%.

Acest fapt indica un mediu mai putin prietenos pentru IMM-uri, a declarat, intr-un comunicat de presa, Mihaela Matei, Supervising Marketing Associate la EY Romania si coordonator al proiectului EY Antreprenorii vorbesc.

Situatia a aparut din cauza faptului ca tara noastra a scazut in topul la urmatoarele categorii:

pe locul 136, fata de 134, la obtinerea permiselor de constructie;
pe 176, fata de 173, la obtinerea de electricitate;
pe 70, fata 67, la inregistrarea proprietatii;
pe 13, fata de 11, la obtinerea unui credit;
pe 52, fata de 51, la protejarea investitorilor.

Pe langa celelalte trei urcari, aceste cinci scaderi au anulat o alta urcare in categorie. Astfel, Romania a obtinut o imbunatatire si la contractele de impunere, unde s-a clasat pe locul 53, cu unul mai sus decat inainte.

In plus fata de aceste categorii, Romania a stagnat la categoria comert transfrontalier, unde a ocupat pozitia 76. Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie