Acordarea tichetelor de cresa. Se pot folosi pentru plata bonelor si creselor particulare?
Tichetele de cresa au fost introduse in Romania in anul 2006, prin Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor de cresa si a tichetelor de cadou. Concret, potrivit acestui act normativ, parintii care au copii cu varste cuprinse intre 0-3 ani, dar care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, pot beneficia, lunar, de tichete de cresa in valoare de 430 de lei, acordate de catre angajator. Afla astazi ce documente trebuie sa depui pentru a obtine aceste tichete si unde.
Societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor de cresa, reglementarile fiind stipulate de Legea nr. 193/2006.
Concret, dupa cum a explicat, pentru AvocatNet.ro, Jean Istasse, General Manager Sodexo Solutii pentru Motivare, tichetul de cresa reprezinta un beneficiu extrasalarial pe care un angajator il poate acorda propriilor angajati. Asadar, este decizia angajatorului de a oferi tichete de cresa angajatilor.
Sumele acordate in tichetele de cresa angajatilor sunt suportate integral de catre angajatori, acestia beneficiind de facilitati fiscale conform prevederilor Codului Fiscal. „Pentru sumele acordate in tichete de cresa in limitele impuse de lege, atat angajatorii cat si angajatii sunt scutiti de plata taxelor salariale, doar angajatul platind 16% impozitul pe venit”, puncteaza reprezentantul Sodexo.
Potrivit prevederilor legale, tichetele de cresa se pot acorda numai angajatilor care au copii cu varste cuprinse intre 0-3 ani, dar care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Totdata, mentioneaza Istasse, angajatii pot primi tichete de cresa pentru fiecare dintre copiii lor: copii naturali, copii adoptati, incredintati in vederea adoptiei sau dati in plasament, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela.
Important! Valoarea tichetelor de cresa in semestrul II al acestui an, incepand cu luna noiembrie, este de 430 de lei pe luna per copil, aceasta suma fiind stabilita recent prin Ordinul Ministerului Muncii nr. 2210/2013.
Ce acte sunt necesare pentru a primi tichetele?
Legea nr. 193/2006 stabileste ca tichetele de cresa se acorda la cerere, unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui, celui caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare ori in plasament familial, pe baza livretului de familie.
Mai exact, explica Jean Istasse, odata ce angajatorul a decis acordarea tichetelor de cresa ca beneficiu extrasalarial, angajatii pot beneficia de acestea doar daca depun urmatoarele documente:
- cerere pentru acordarea tichetelor de cresa;
- actul doveditor eliberat de cresa sau, dupa caz, unitatea educationala la care este inscris copilul;
- declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa;
- declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;
- livretul de familie eliberat potrivit Hotararii Guvernului nr. 495/1997 privind continutul, eliberarea si actualizarea livretului de familie, cu modificarile ulterioare. In situatia in care nu a fost eliberat livretul de familie, cererea va fi insotita de copia certificatului de nastere al copilului sau a extrasului de nastere. In cazul in care s-a prezentat extrasul de nastere, beneficiarul tichetelor de cresa are obligatia ca in termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere sa depuna copia acestuia la angajator;
- alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern prevazut la pct. 9.1.
Asa cum am aratat si mai sus, de tichete pot beneficia doar angajatii care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
In schimb, puncteaza Jean Istasse, valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii acordata conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, si cu stimulentul care se acorda la reluarea activitatii in conformitate cu prevederile OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.
Puteti folosi tichetele si pentru a plati bonele si cresele particulare?
Sistemul tichetelor de cresa reprezinta un mecanism de implementare a unei politici sociale de sprijin a angajatilor care au copii si doresc sa se reintoarca la munca, utilizat in multe tari din Europa. „Decizia de a avea un copil este direct legata de nivelul de trai si de sprijinul pe care familia il are pentru a creste copilul. In Romania, foarte multe familii tinere aleg sa nu faca copii din cauza temerii ca acest lucru le va afecta cariera”, arata Istasse.
In acest context, adauga expertul Sodexo, oferirea unui sprijin angajatilor care au copii reprezinta o politica sociala cu dublu impact, cel de stimulare a natalitatii si de stimulare a pietii muncii.
Unul dintre motivele pentru aceasta categorie de tichete este atat de putin vizibila este ca locurile in crese sunt mult mai putine decat nevoia reala existenta. Mai precis, conform statisticilor INS, exista in jur de 600,000 de copii cu varste intre 0-2 ani si doar 17,000 de locuri disponibile in crese. „Prin urmare, parintii care nu gasesc locuri in crese cauta solutii alternative de ingrijire a copilului, care in prezent nu sunt fiscalizate, ducand la o piata a muncii <la negru>: bonele si serviciile de ingrijire la domiciliu”, explica mai departe specialistul.
Cu toate ca din ce in ce mai mult parinti apeleaza la serviciul bonelor, tichetele nu pot fi utilizate si pentru plata acestora. Legea nr. 193/2006 este clara in acest sens: „Tichetele de cresa pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul salariatului”. Acelasi document stabileste ca tichetele pot fi utilizate atat in cresele de stat, cat si in cele private, cu conditia ca ele sa fie afiliate la sistemul tichetelor de cresa.
„Din pacate, in Romania, cu tichetele de cresa nu se pot plati inca si bonele, conform prevederilor actualei legi, desi exista o nevoie foarte mare in acest sens”, sustine Jean Istasse.
De aceeasi parere este si Ana Derumeaux, reprezentant Crucea Rosie, care puncteaza ca ar fi foarte bine ca aceste tichete sa fie folosite si pentru bone: „Multi parinti se incadreaza legal pentru a primi tichete de cresa, insa nu au ce sa faca cu ele”.
„Spre exemplu, in UK, tichetele de ingrijire a copiilor se acorda pentru angajatii care au copii cu varste intre 0-14 ani si pot fi utilizate pentru o larga categorie de servicii: cresa, babysitting, servicii de ingrijire la domiciliu, afterschool, consiliere si tutoring”, conchide expertul Sodexo. Mirela Oprea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!