Senatorul Niculae Badalau, incompatibil cu calitatea de parlamentar

 

Senatorul PSD Niculae Badalau, pus sub urmarire penala de DNA pentru trafic de influenta, ar putea parasi Parlamentul înainte ca Justitia sa decida, chiar nedefinitiv, daca Badalau e vinovat au ba. Motivul: Badalau este incompatibil cu calitatea de senator. Explicatia: între noiembrie 2012 si martie 2013, Badalau a detinut si functia de membru în Consiliul de Administratie al Companiei Nationale „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” SA Giurgiu, simultan cu mandatul de senator. Detinerea simultana a celor doua functii este interzisa expres de legea Agentiei Nationale de Integritate.

niculae badalauBadalau, administrator de porturi fluviale dunarene

Alegerile parlamentare pentru actualul mandat al Legislativului au avut loc pe 9 decembrie 2012. Desi era candidat USL pentru un loc de senator, pesedistul Niculae Badalau a participat la un concurs pentru a deveni membru în Consiliul de Administratie al Companiei Nationale „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” SA Giurgiu (CNAPDF), detinuta de Ministerul Transporturilor (80%) si Fondul „Proprietatea” (20%). Pe 13 noiembrie 2012, CNAPDF anunta ca Badalau fusese admis dupa selectia dosarelor si urma sa sustina un interviu la sediul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe 16 noiembrie, adica trei zile mai tîrziu. Interviul a fost un succes pentru Badalau, care a devenit membru al Consiliului de Administratie a Companiei Nationale „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” SA Giurgiu cu acte în regula. Doar cîteva zile mai tîrziu, dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, însa, Niculae Badalau a devenit si senator PSD.

Incompatibil timp de peste trei luni

Desi detinerea unei functii de administrator (la orice societate comerciala, fie privata, fie de stat, ori companie nationala, regie etc.) este incompatibila cu mandatul parlamentar, Badalau a ramas în CA pîna în martie 2013. Pe 1 martie 2013, prin Hotarîrea numarul 2. Adunarea Generala a Actionarilor a Companiei Nationale „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” SA Giurgiu a decis revocarea mandatului de administrator al lui Niculae Badalau. În acel moment, incompatibilitatea senatorului Badalau cu administratorul Badalau a încetat, însa aceasta incompatibilitate fusese activa între noiembrie 2012 si martie 2013, adica mai mult de trei luni.

Badalau: „Eu mi-am depus demisia imediat ce am devenit senator”

Practic, în acest moment, Agentia Nationala de Integritate se poate autosesiza si deschide un nou dosar pe numele lui Badalau, pentru incompatibilitate. Dar si pentru fals în declaratii, cîta vreme senatorul PSD nu a mentionat în nici o declaratie de interese ca ar fi detinut functia de membru al CA la Companiei Nationale „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” SA Giurgiu.

Niculae Badalau, însa, a declarat pentru „România libera” ca nici nu se pune problema incompatibilitatii: „Imediat ce am devenit senator mi-am dat demisia din CA de la CNAPDF, în intervalul de 30 de zile pe care mi-l ofera legea. Dar Compania a oficializat aceasta demisie abia în martie 2013, cînd s-a întrunit Adunarea Generala a Actionarilor”. Badalau a admis, însa, ca nu detine acum documentul prin care si-a dat demisia si ca acest document se afla la Companie. Catalin Prisacariu, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie