Insolvente mai putine, dar cu datorii mai mari

 

Numarul companiilor care au intrat anul acesta in insolventa a scazut. Alarmant este faptul ca ele au datorii mult mai mari decat in anii trecuti. Care va fi impactul in economie si pe piata muncii?

Insolventa“In ceea ce priveste insolventele, am remarcat in primul semestru din 2013 o scadere ca frecventa, ca numar de companii intrate in insolventa comparativ cu 2012”, a declarat Constantin Coman, directorul Coface si prim-vicepresedinte Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).

„Nu putem spune acelasi lucru si despre valoarea creantelor companiilor care au intrat in aceasta procedura. Practic, datoriile au fost de 2,5 ori mai mare decat anul trecut, in conditiile in care numarul firmelor intrate in insolventa a fost cu 10% mai mic. Practic, numarul este mai mic, dar valoarea este mai mare’, a mai spus Coman.

Conform acestuia, perioada 2010 -2012 a insemnat o curatare a mediului economic al companiilor mici si mijlocii (IMM), acestea intrand semnificativ in insolventa, iar in 2013, companiile mari care au reusit sa evite incidentele de plata atunci, nu mai reusesc acest lucru.

“Din punctul meu de vedere, apreciez un semn alarmant pentru ca este clar ca aici discutam de companii mari care nu mai fac fata acestui mediu economic si intampina probleme de lichiditate. Impactul social va fi mai mare. Multi oameni care vor fi disponibilizati nu vor reusi sa-si plateasca la timp datoriile catre banci, utilitati si altele. Din perspectiva persoanei fizice, este clar ca daca media creantei creste, capcitatea sa de plata ramane aceeasi, pentru ca in Romania nu putem discuta de cresteri salariale”, a mai spus Coman.

El a subliniat ca vedem clar o depreciere semnificativa in mediul de business, in situatia in care economia romaneasca intampina dificultati semnificative din perspectiva lichiditatilor. “Intalnim astazi companii foarte mari care au probleme cu aceste lichiditati”.

Si Alexandra Popa, cluster sales & marketing manager Creditreform Romania si vicepresedinte AMCC, a atras atentia asupra faptului ca societati din ce in ce mai mari au dificultati financiare care intarzieri la plata.

Numarul insolventelor a atins in luna august minimul acestui an. Astfel, un numar de 658 de firme au intrat in incapacitate de plata in luna august, reprezentand un minim al acestui an, astfel ca in primele opt luni au fost inregistrate 10.313 de dosare de insolventa, cu aproape 7% mai putine decat in aceeasi perioada din 2012, potrivit ONRC.

Numarul de insolvente din august este cel mai mic inregistrat de la inceputul anului, avand in vedere ca media lunara in perioada ianuarie-iulie a fost de aproape 1.400 de firme.

Dupa 5 ani de crestere continua a numarului de insolvente nou deschise, auspiciile anului 2013 ne prezinta o crestere a insolventelor companiilor medii si mari, in timp ce numarul celor nou deschise pentru anul curent continua sa scada.

„Apreciem ca scaderea numerica a insolventelor nou deschise pe parcursul anului 2013 devine relevanta doar statistic, in conditiile in care principalul motiv de ingrijorare il reprezinta intrarea in insolventa a unui numar record de companii medii si mari, acestea din urma putand propaga un efect negativ in economie mult mai rapid si greu de inlocuit”, au spus recent oficialii Coface.

Citeste articolul integral pe dailybusiness.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie