Guvernul ia in calcul eliminarea exceptiilor de taxare a unor categorii de venituri

 

Guvernul ia în calcul, pentru 2014, eliminarea exceptiilor de taxare a unor categorii de venituri, exceptii existente în prezent în Codul fiscal, si largirea bazei de impozitare, pentru a umple golul care exista „în scenariul de baza” pentru bugetul pe anul viitor între venituri si cheltuieli.

liviu voinea„Scenariul de baza nu cuprinde în acest moment o crestere de taxe care afecteaza salariul de baza. Dar în scenariul de baza exista un gol între venituri si cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate masuri, dar preferam masuri de natura eliminarii exceptiilor care sunt în codul fiscal. Sunt multi care sunt exceptati”, a declarat, marti,  la GÂNDUL LIVE, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, evitând sa precizeze exact care vor fi masurile concrete avute în vedere, pe motiv ca ele sunt discutate în acest moment cu FMI. Sefului Bugetului nu a fost însa la fel de rezervat când a venit vorba despre impozitele pentru persoanele aflate în întretinere: „Nu impozitam nici nevesta, nici amanta. Asta pot sa v-o infirm categoric”.

„Facem bugetul pornind de la rectificarea din 2013, la asta adaugam prognoza de venituri, prognoza de crestere economica pentru 2014, cât avem voie sa ne întindem ca deficit si ce cheltuieli avem nevoie si rezulta diferenta care trebuie acoperita prin diverse masuri fiscale”, a insistat Voinea, amintind ca si la elaborarea cadrului financiar pentru acest an, pentru pentru închiderea pe un deficit negociat initial de 2,1, a fost nevoie adoptarea unor masuri fiscale, în plus fata de cele existente.

În acest moment, potrivit Codului fiscal exista o serie de venituri asupra carora nu se aplica contributiile sociale sau de sanatate, printre ele veniturile din dividende, dobânzi, drepturi de autor sau activitati de tipul PFA.

Cum se va calcula acciza la carburanti

Guvernul intentioneaza sa renunte anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, a anuntat Liviu Voinea fara a preciza însa care va fi noua modalitate de calcul.  Anuntul a fost facut în contextul în contextul în care a fost întrebat daca sustine introducerii „taxei Fenechiu”, fostul ministru al Transporturilor propunând suplimentarea cu 10 eurocenti la litru a accizei pentru combustibil, banii urmând sa se cheltuiasca pentru construirea de autostrazi.”Ramâne de vazut. Ce nu mi se pare mie în regula la accize este altceva: si anume aceasta determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie”, a spus ministrul Bugetului

Ministrul a evitat însa sa raspunda la întrebarea daca pretul benzinei va creste ca urmare a noii metode de calcul. „Vom vedea . Dumneavoastra gasiti o motivatie logica pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivatie câta vreme era clar ca se depreciaza în permanent cursul de schimb. Si atunci aveai cumva o certitudine ca prin raportarea unui curs mai mare vei ave încasari. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifica”, a spus el.

Crestere economica estimata la 2,2 la suta si un deficit „de la 2,5 în jos”

În privinta indicatorilor macroeconomici, care sunt negociati cu FMI pentru bugetul pe anul 2014, ministrul a precizat ca se are în vedere o crestere economica de 2,2 la suta pentru anul viitor, o continuare a consolidarii fiscale astfel încât tinta de deficit sa fie stabilita de la deficitul rectificat de 2,5 la suta în jos.

Guvernul a convenit cu FMI o rectificare bugetara pe minus cu 3 miliarde de lei fata de veniturile estimate pe 2013, negociind o crestere a deficitului pentru anul în curs de la 2,3 la 2,5 la suta. Rectificarea urmeaza sa fie adoptata în sedinta de guvern de miercuri.

Cine face bugetul

De constructia bugetara se ocupa nu mai putin de 500 de functionari din minister, sustine Liviu Voinea. Sistemul este unul foarte bine stabilit. Având în vedere o serie de date macroeconomice se stabileste o anvelopa bugetara si se transmit ministerelor limitele de cheltuieli.

„Se dau ministerelor limite de cheltuieli si ele trebuie sa se încadreze în aceste limite. Exista un sistem electronic, un fel de intranet, în care ordonatorii de credite, sunt 54, care fac propuneri. Ei completeaza. În baza unei anvelope bugetare, plecam de la nivelul veniturilor anului curent cât mai bine estimate. Acum, pentru 2014, am plecat de la estimarea veniturilor, din ultima rectificare taiat cu cele 3,7 miliarde. Limita se da în baza unui realizat de venituri, cazi de acord asupra indicatorilor macro, cresterea si deflatorul, ai o crestere nominala a PIB-ului cu care cresti veniturile. Spui care sunt cheltuielile fixe, salarii, pensii, dobânzi, spui care sunt prioritatile de investitii, daca sunt angajamentele de decizie politica si spui care este anvelopa de cheltuieli. Care este diferenta fata de nivelul previzionat al veniturilor, cât am voie deficit. Am un nivel al veniturilor si chelzuielilor. Dau limitele la ministere, care vin cu propunerile încadrându-se în limite. dupa care ne întâlnim cu fiecare minister în parte, discutam, vedem daca estimarile sunt corecte, dupa care se adopta în guvern”, a explicat Voinea schema pâna la adoptarea în guvern a bugetului de stat.

Voinea a mai spus ca negocierea cu FMI pentru buget a început în urma cu doua saptamâni. Clarice Dinu, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie