Agentia Nationala de Integritate va implementa un sistem informatic care va semnala in timp real conflictele de interese
Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a anuntat miercuri realizarea unui sistem informatic menit sa previna conflictul de interese, prin conlucrarea bazelor de date pentru depistarea acestor conflicte de interese în timp real, sistem ce va fi functional pâna la jumatatea anului viitor.
„ANI este aici pentru a prezenta un proiect digital care va schimba paradigma în ceea ce priveste combaterea unui fenomen amplu, extrem de raspândit în România, cel al conflictului de interese în România, fie ca vorbim de administratie publica centrala, fie ca este vorba de administratie publica locala, unde acest fenomen este extrem de larg raspândit si ne afecteaza pe toti, precum si competitivitatea economica, unde România, din pacate, ocupa un loc inferior la nivelul UE”, a afirmat Horia Georgescu la primul târg de inovatie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunitatilor – Future Communities – Open Innovation Fair 2013.
El a precizat ca Guvernul României a îmbratisat o initiativa pe care ANI a promovat-o, în sensul realizarii unui sistem care pentru prima oara va preveni conflictul de interese, va face ca baze de date sa lucreze împreuna în depistarea acestor conflicte de interese în timp real, în prima faza în ceea ce priveste achizitiile publice pe fonduri europene si în a doua faza în achizitiile publice din tot sistemul national.
„Este un sistem inovativ, care va fi folosit ca model de bune practici în ceea ce priveste combaterea conflictului de interese la nivel european. Am denumit acest sistem PREVENT, va fi o platforma integrata, care va presupune si interactiunea cu sistemul electronic de achizitii publice, dupa care procesarea va fi facuta la ANI prin analiza automata a datelor. Este primul sistem care va lucra în acest mod si este prima oara când aceste baze de date vor lucra împreuna, fara a deschide zeci si mii de dosare, ceea ce ar bloca aceste proiecte care ar afecta direct absorbtia”, a spus seful ANI.
Georgescu a explicat ca în momentul în care o firma a unei persoane cu functie de decizie într-o institutie va participa la o procedura de licitatie cu rude de pâna la gradul 2, sistemul va emite un avertisment, pe care ANI îl va transmite mai departe persoanei respective si îi va atrage atentia ca un conflict de interese urmeaza sa aiba loc.
„În formularul de integritate care va fi implementat în sistem electronic de achizitii publice vor fi introduse elemente sau metadate care ulterior vor fi procesate de ANI. Va urma si un proces legislativ care sa introduca aceste filtre obligatorii în toate procesele de achizitie publica. Suntem în faza avansata, urmeaza sa semnam contractul de finantare pentru acest proiect, în valoare de 7 milioane de euro, am optat pentru o finantare din fonduri structurale”, a aratat Georgescu.
El a mentionat ca ANI are deja experienta în implementarea unui astfel de sistem si ca este în faza de finalizare a declaratiilor de avere si de interese în format electronic, care vor fi analizate din nou în mod automat, pe portalul Agentiei fiind în acest moment peste 4 milioane de declaratii de avere.
În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie are loc primul târg de inovatie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunitatilor – Future Communities – Open Innovation Fair 2013.
Timp de trei zile, participantii vor intra în contact cu cele mai noi tehnologii destinate dezvoltarii comunitatilor si vor putea dezbate idei inovatoare care se pot transforma din programe-pilot în politici adoptate la nivel national si european.
Evenimentul este initiat de programul Biblionet în România si Ministerul pentru Societatea Informationala si are loc la Biblioteca Nationala a României.
Potrivit organizatorilor, prin programul Biblionet au fost dotate 2.300 de biblioteci cu echipamente IT&C si software iar peste 3.000 de bibliotecari au fost instruiti în utilizarea computerului si managementul bibliotecii.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!