Titus Corlatean spera ca problema vizelor pentru SUA sa se rezolve altfel decat prin mecanisme constrangatoare
Corlatean a fost întrebat, la finalul discutiilor cu senatorii PSD, daca România îsi mentine pozitia de a folosi precedentul Cehiei pentru a obtine eliminarea vizelor pentru Canada si daca un model similar este luat în calcul si în cazul vizelor pentru SUA.
„Atunci când de ani de zile discutam pe canale diplomatice, firesti, negociem eliminarea corecta, legitima, a vizelor pentru cetatenii români, atunci când s-au discutat anumite lucruri anterior, legat de necesitatea adoptarii mai întâi a unei noi legi a imigratiei în Canada, legea a fost adoptata, si cu toate astea problema nu a fost rezolvata, este firesc ca urmând precedentul deja creat ( al Cehiei, n.r.) sa spunem foarte clar: «Da, în Parlamentul României – inclusiv astazi cu colegii senatori am avut confirmarea ca exista nemultumire -exista chiar frustrare adunata de ani de zile fata de tratamentul acordat cetatenilor români»”, a afirmat Corlatean.
El a precizat ca pozitia în cazul aprobarii Tratatului de liber schimb Canada – UE, în schimbul eliminarii vizelor, exprimata de România este una europeana.
Corlatean a fost întrebat daca mandatul exprimat în cazul Canadei poate fi aplicat si în cazul SUA, unde se discuta despre facilitarea acordarii vizelor prin programul Visa Waiver.
„Acest raport adoptat de Parlamentul European, care genereaza anumite consecinte politice si juridice privind respectarea principiului reciprocitatii, este un raport care vine în favoarea cetatenilor români, bulgari, polonezi, atunci când vorbim de deplasarea în SUA. Ceea ce suntem noi interesati, tinând cont de faptul ca România respecta tot mai bine criteriile care sunt impuse de legislatia actuala si mai ales de legislatia care urmeaza sa fie adoptata de congresul american, dar si din discutiile de la Washington, noi speram si credem ca ne îndreptam spre o solutie pe care sa o putem rezolva altfel decât prin mecanisme sa spunem mai constrângatoare de tip european, ma refer la pozitia UE”, a sustinut ministrul de Externe.
Cehia a conditionat ratificarea Tratatului de liber schimb UE – Canada de ridicarea regimului de vize impus cetatenilor sai de Canada în 2009.
Corlatean declara, în urma cu o saptamâna, când se afla îm SUA însotindu-l pe premierul Victor Ponta, ca face demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetatenilor români de catre Canada, iar daca aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede ca Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE si aceasta tara.
„Confirm ca am facut si facem demersuri pe relatia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileste foarte clar principiul reciprocitatii. Altfel spus, asa cum cetatenii canadieni au drept de libera circulatie în Uniunea Europeana, si în România este firesc sa asteptam si noi o masura similara”, a declarat Corlatean pentru MEDIAFAX, referindu-se si la faptul ca Parlamentul European a votat, la 12 septembrie, o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauza de reciprocitate care obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru cetatenii europeni, inclusiv pentru români.
Aplicarea „mecanismului de reciprocitate” implica o procedura îndelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori în state precum SUA si Canada.
La rândul sau, premierul Victor Ponta a declarat, la Washington, ca mentinerea României în afara programului Visa Waiver, care asigura liberalizarea regimului vizelor pentru intrarea pe teritoriul SUA, este o nedreptate având în vedere statutul de aliat vechi al tarii, cu un parteneriat strategic. Andi Manciu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!