Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, sustine ca povara fiscala in Romania este foarte mare

 

Povara fiscala în România este foarte mare si, din pacate, ne putem compara, din acest punct de vedere, cu Guatemala, Zimbawe sau Indonezia, a declarat, marti, într-o conferinta de specialitate, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Ionut Dumitru1‘Anul 2014 ar trebui sa aduca o reducere a deficitului bugetar, dar nu stiu cum se va face acest lucru. Deocamdata, s-au asezat pe masa modificari de taxe si impozite. Sistemul de contributii de asigurari sociale este ciuruit de exceptii si de tot felul de derogari între diverse forme de venit. Fiecare se crede mai smecher decât celalalt. Acum avem moda PFA-urilor (persoane fizice autorizate – n.r.). Stiti câte PFA-uri avem în România? Aproximativ 500.000, pentru ca acestea profita de o reglementare legala prin care platesc CAS mai mic sau chiar deloc. Deci, sunt 500.000 – 600.000 de oameni în România care sunt platiti la salariul minim prin PFA. Cum mobilizam noi munca când o impozitam atât de mult? Ca sa platesc 1 euro net în România, ca angajator platesc 1,83 euro. Povara fiscala în România este infernal de mare’, a mentionat Dumitru.

Acesta a adaugat ca România se claseaza pe locul 136 în clasamentul tarilor cu cele mai multe taxe, iar evaziunea fiscala a ajuns la 14%.

‘România este pe locul 136 din aproape 185 în clasamentul tarilor cu cea mai mare povara fiscala. Ne putem compara cu Guatemala. Zimbawe, Indonezia. Evaziunea fiscala este de 14%, din ce am calculat noi. A arata acel 16%, cota unica, nu mai tine în fata investitorilor’, a atentionat presedintele Consiliului Fiscal.

În replica, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a precizat ca ‘statistica este buna, dar depinde la ce vrei sa o folosesti’, precum si faptul ca se are în vedere o reducere a numarului de taxe.

‘Statistica este buna, dar depinde la vrei sa o folosesti. Eu nu spun ca aceste date nu sunt reale, dar sunt în România foarte multe taxe pentru diverse servicii. Vorbim despre fix aceleasi taxe existente în orice stat european. Faptul ca avem o gramada de alte lucruri marunte, e o realitate, dar suntem în proces de a reduce acest numar. Toate statisticile sunt facute dupa anumite metodologii’, a spus Manolescu. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie