Evaziunea fiscala din principalele ramuri ale industriei alimentare – aproximativ 1,31 miliarde de euro

 

Statul pierde anual circa 1,31 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale din principalele ramuri ale industriei alimentare, potrivit calculelor gândul. Cea mai mare suma, 600 de milioane de euro, nu mai ajunge la stat din cauza evaziunii fiscale din sectorul moraritului si al panificatiei, unde evaziunea ajunge sa reprezinte pâna la 60% din aceasta piata evaluata la un miliard de euro pe an.

piataAlte 480 de milioane de euro se pierd anual, potrivit estimarilor gândul, din sectorul legumelor si fructelor, o piata de 800 de milioane de euro, iar restul de 230 de milioane de euro nu mai ajung în visteria statului din industria carnii.

Cel mai recent caz de evaziune în industria alimentara, cu un prejudiciu de circa 50 de milioane de euro, este anchetat în prezent de DNA si îl implica pe senatorul PSD Niculae Badalau, urmarit penal pentru trafic de influenta, pe procurorul Angela Nicolae si pe mai multi functionari ai Ministerului Finantelor.

„Evaziunea fiscala este cea mai neagra gaura pentru bugetul de stat. Pentru a face plinul la buget, Guvernul este nevoit sa inventeze alte taxe si impozite. Fiecare cetatean contribuie la plata evaziunii fiscale”, este de parere Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara.

gândul va prezinta metodele prin care se face evaziune fiscala în industria alimentara, de la carnea de porc si pui la legume, fructe si panificatie.

RETEAUA ABATORUL

Anual, statul român pierde din cauza evaziunii fiscale din industria carnii circa 230 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Doar în cazul carnii de pui, evaziunea fiscala ajunge sa reprezinte 15% – 20% din valoarea pietei, dupa cum a declarat pentru gândul Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

Una dintre metodele prin care se face evaziune pe piata carnii de pui porneste înca din fermele care se ocupa cu cresterea pasarilor, potrivit spuselor presedintelui FSIA.

Într-o astfel de ferma sunt puse la incubat, spre exemplu, un milion de oua. Din acestea pot iesi un milion de pui sau doar 700.000 de pui, diferenta putând sau nu sa fie declarata.

În cazul în care diferenta nu este declarata în abatoarele mici ajung atât pasarile „cu acte”, cât si celelalte. Aici, puii nedeclarati sunt sacrificati, iar apoi carnea este încarcata în aceleasi masini care transporta si carnea de pui cu acte, întreaga cantitatea fiind însotita doar de un aviz de expeditie, fara valoare.

În cazul în care soferul care transporta carnea de pui de la abator la magazine este oprit, el prezinta avizul si spune ca factura se va întocmi la final pentru ca are de facut mai multe transporturi. În realitate însa, factura nu mai este emisa.

Astfel, pe rafturile magazinelor ajunge o cantitate de carne de pui provenita de la pasarile nedeclarate, fara acte, care este apoi scoasa la vânzare.

„Este doar una dintre modalitati. La taiere, inclusiv în considerarea unor probleme în abatoare, toate aceste lucruri pot duce la scaderea numarului de pe banda si la evaziune”, ne-a mai explicat Frumosu.

Evaziunea la carnea de porc: 40% din piata

Din totalul carnii de porc care ajunge sa fie cumparata ca atare de români din magazine sau care intra în preparatele consumate de acestia, 80% provine din import. Aici apare si principala modalitate prin care este realizata evaziunea fiscala, care ajunge la circa 40% din piata în acest sector, eludarea TVA.

Spre exemplu, o firma din Germania exporta o cantitate de carne de porc catre o firma din România. Cantitatea de carne de porc este trecuta apoi prin mai multe firme de pe teritoriul tarii noastre. Pe parcurs, una dintre acestea „dispare”, iar carnea pleaca mai departe fara acte. La ultima firma, carnea de porc ajunge fara acte.

„Se vinde fara TVA si la preturi care fac concurenta firmelor care lucreaza corect”, explica presedintele FSIA problema reprezentata de evaziune în industria carnii.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie