Ramona Manescu: Corpul de control va investiga activitatea si contractele de la Tarom

 

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat duminica seara la Digi24 ca va trimite Corpul de control sa investigheze activitatea si contractele de la TAROM, unde exista un „grav conflict de interese”, mai rar întâlnit, si o „situatie aberanta”. Ea a mai spus ca Dan Pascariu, actualul presedinte al Consiliului de Administratie, poarta responsabilitatea imposibilitatii de a mai gasi un manager privat bine pregatit.

ramona manescu1Consiliul de Administratie al TAROM se va întruni saptamâna viitoare, urmând sa discute numirea a doi noi administratori si prelungirea mandatului actualului manager privat Christian Heinzmann, declara miercuri ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Ea a precizat, la Digi24, ca adunarea actionarilor, programata marti, nu a avut loc din cauza neprezentarii reprezentantilor SIF Muntenia. „Eu sper ca pâna la urma, reprezentantul SIF Muntenia sa înteleaga ca aici nu ne jucam cu soarta unei companii doar ca sa protejam sau sa raspundem unor interese personale”, a spus Ramona Manescu în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

Marti, Nicolae Demetriade a anuntat ca a demisiont din functiile de administrator si director executiv al TAROM, iar Dan Pascariu ar fi urmat sa plece si el din Consiliul de Administratie.

CA-ul TAROM a hotarât la 22 iunie sa urgenteze aplicarea masurilor din planul de management prin numirea lui Nicolae Demetriade în functia de administrator-director executiv, pe fondul unor conflicte între Christian Heinzmann si administratori care au avut ca efect si scurtarea mandatului CEO-ului, în iunie, de la patru ani la un an.

„Ne aflam într-o situatie bizara. Consiliul de Administratie, condus de dl. Pascariu, l-a validat pe dl. Heinzmann si i-au aprobat si planul de management. Era de presupus ca masurile cu care venea Heinzmann sa fie analizate si aprobate”, a spus Ramona Manescu la Digi24.

Întrebata daca aducerea în conducerea TAROM a directorului executiv Demetriade – reprezentant în România al mai multor companii aflate în concurenta cu TAROM – nu reprezinta un grav conflict de interese, Ramona Manescu a spus: „Ba da. Din punctul meu de vedere, cu siguranta. Putem vorbi de un conflict de interese. Întrebarea mea e de ce Consiliul de Administratie a intrat în mod voit într-o situatie de genul acesta, de ce a creat premisele acestui conflict de interese”.
Ministerul „nu are instrumente”

Potrivit ministrului, în momentul de fata ne aflam într-o situatie „total aberanta” la TAROM. Ea a explicat ca Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la TAROM si în foarte multe companii din subordine, a pus management privat peste tot, dar nu are instrumentele prin care sa poata controla, sa poata superviza, sa poata evalua performantele acestui management privat. „Toate aceste contracte de management ale membrilor Consiliilor de Administratie nu au criterii de performanta masurabile. Cum poate actionarul majoritar sa traga la raspundere un membru al CA, respectiv pe dl. Pascariu, sa spunem, daca în contractul sau de mandat nu sunt criterii de performanta masurabile?”, a aratat Ramona Manescu.

Ministrul a declarat ca a discutat deja cu Banca Mondiala pentru a schimba aceasta stare de fapt. „Aici vom interveni si aici am avut o discutie foarte serioasa cu Banca Mondiala, care ne asigura asistenta tehnica pe mai multe domenii, inclusiv pe acesta, al managementului privat, si am convenit cu Banca Mondiala sa stabilim într-un ghid criteriile de performanta pentru toti cei care sunt implicati în managementul privat si sa cream un moment din care sa putem sa evaluam acesti manageri privati, sa le putem evalua contractele de mandat, în asa fel încât daca noi constatam, ca actionar majoritar, ca undeva este o problema, sa nu lasam sa treaca patru ani, dupa care sa constatam ca a murit compania sau a falimentat”, a afirmat sefa Ministerului Transporturilor.

„Un conflict de interese ca acesta mai rar întâlnim. Pentru a avea o atitudine hotarâta, Ministerul Transporturilor trebuie sa aiba toate datele”, a aratat ministrul.

„Sigur ca o sa investigam, trimitem corp de control si o sa investigam nu numai activitatea pe care dl. Demetriade – si nu numai dl. Demetriade – a desfasurat-o, ci si toate contractele care au fost derulate în ultima perioada”, a subliniat Ramona Manescu.

Manager privat la jumatate de onorariu

Ea a mai explicat ca daca se renunta la contractul cu Christian Heinzmann – „pentru ca asa vrea CA sau dl. Pascariu” – contractul pentru un nou manager privat, potrivit legislatiei, se va face doar la jumatatea sumei. „Este foarte dificil sa gasesti un manager privat de talie internationala care sa ridice TAROM-ul la nivelul la care noi vrem sa ajunga cu jumatatea sumei pe care o are dl. Heizmann. Ar însemna ca dl. Pascariu îsi asuma în momentul de fata un manager privat mai slab pregatit”, a punctat Ramona Manescu.

Întrebata daca a primit semnale din partea reprezentantelor diplomatice în favoarea lui Christian Heinzmann, Ramona Manescu a raspuns ca semnalele „din exterior” sunt foarte clare în favoarea unui management privat. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie