Primarul general Sorin Oprescu, vrea racordarea Capitalei la Dunare

 

Primarul general Sorin Oprescu le-a spus, duminica, primarilor europeni care au participat la Comitetul Executiv al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene ca este esentiala pentru dezvoltarea Bucurestiului, dar si a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunare.

sorin oprescuPrimarii europeni au discutat, duminica, la Bucuresti, despre rolul Strategiei Dunarii pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, dezbaterea având loc în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene.

La cea de-a saptea reuniune au participat reprezentanti guvernamentali din cele 14 state dunarene, alaturi de oficiali europeni, reprezentanti ai regiunilor si oraselor dunarene, ai mediului academic si de afaceri. Printre participantii la reuniune s-au numarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, presedinte al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, edilul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, si coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea orasului Viena, Kurt Puchinger.

În cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a înmânat primarului Sorin Oprescu o diploma prin care i s-a acordat titlul de cetatean de onoare al Regiunii Dunarene, „pentru contributia sa la dezvoltarea si promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii”.

La sfârsitul întâlnirii, Sorin Oprescu a declarat ca este esentiala pentru dezvoltarea Bucurestiului, dar si a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucuresti-Dunare.

„Acest canal permite legatura directa a Bucurestiului cu alte capitale si mari centre europene, dar si interconexiuni cu alte judete sau zone ale României, creându-se bazele unei adevarate retele europene de cai navigabile. Cred cu tarie ca acest canal reprezinta un pilon principal de dezvoltare pentru orasele României si Bulgariei”, a spus edilul sef al Capitalei.

Oprescu le-a multumit omologilor sai prezenti la reuniune, amintind ca primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat si Angela Merkel, „care a sustinut si sustine eforturile pe care cei 14 primari ai oraselor dunarene le fac pentru a dezvolta orasele de o parte si de alta a fluviului”.

Primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, a declarat ca Dunarea reprezinta noua Europa si pentru aceasta este nevoie de orase si de regiuni puternice.

„Primarul general ne-a împartasit si noua planul sau de a lega Bucurestiul de Dunare, astfel încât Bucurestiul sa fie conectat cu celelalte 14 orase de pe Dunare. Toate aceste orase reprezinta o parte foarte importanta a Europei. Zona Dunarii este o macroregiune cu potential de dezvoltare pentru viitor. În Europa exista doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse tari într-o uniune a pacii, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, si Dunarea – singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunarii îsi dau mâna state mai vechi ale UE si state mai noi membre ale UE. Asadar, Dunarea reprezinta noua Europa si pentru o noua Europa avem nevoie de orase si de regiuni puternice”, a spus Ivo Gonner.

Acesta a precizat ca se bucura de faptul ca Sorin Oprescu s-a alaturat „în aceasta mare întreprindere” si ca este convins ca rolul jucat de acesta si de Bucuresti este deosebit de important în acest context.

Primarul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, a subliniat, la rândul sau, importanta Dunarii în context european si a declarat ca „generatia noastra are sansa de a valorifica acest potential pe care Dunarea îl ofera, de a putea atinge un nivel de bunastare asa cum ne dorim”.

„Ne aflam la începutul unui drum la capatul caruia sunt convins ca toate regiunile implicate vor beneficia de bunastare. Avem marea sansa de a putea aduce în acelasi loc, printr-o strategie comuna, toate activitatile care se desfasoara de-a lungul acestui fluviu. Salutam si sprijinim eforturile depuse de Ivo Gonner, presedintele Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, si ne bucuram ca beneficiem în prezent si de aportul primarului general Sorin Oprescu, în vederea concretizarii obiectivelor pe care ni le-am propus”, a spus Hans Schaidinger.

Coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea orasului Viena, Kurt Puchinger, i-a transmis primarului general salutari din partea omologului sau de la Viena, Michael Haupl, si a reiterat ideea potrivit careia „Austria si România, alaturi de celelalte state care fac parte din regiunea Dunarii, depun toate eforturile în vederea realizarii acestui mare proiect pe care ni l-am asumat”.

Reuniune precede cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care va avea loc luni si marti, în Capitala, printre invitati aflându-se ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, si comisarii europeni Dacian Ciolos si Johannes Hahn.

Strategia Dunarii este un proiect politic european lansat de România împreuna cu Austria. SUERD a fost adoptata de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regionala a Uniunii Europene.

Titlul Forumului de la Bucuresti este „Danube Region – stronger together, stronger in the world” si urmareste abordarea modului în care strategia ajuta statele riverane „sa faca fata provocarilor actuale comune, dar si sa influenteze revitalizarea economiei”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Temele de discutie ale forumului vor viza rolul Strategiei Dunarii pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, echilibrarea dezvoltarii economice cu ecologia si gestionarea riscurilor de mediu, precum si finantarea proiectelor pentru Strategia Dunarii în viitorul cadru de finantare europeana 2014-2020. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie