Ministrul Economiei vrea ca angajatii ambasadelor Romaniei in strainatate, sa popularizeze privatizarea Oltchim

 

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat, duminica, la Pitesti, ca este optimist în ceea ce priveste interesul pe care-l suscita Oltchim, adaugând ca angajatii ambasadelor României în strainatate au obligatia de a populariza procesul de privatizare a combinatului.

andrei gerea„Privatizarea Oltchim este în cursul ei firesc, as putea spune. Atâta doar ca în acest moment cautam sa atragem cât mai multi investitori, cautam sa popularizam procesul de privatizare Oltchim, ca atare. A fost o campanie facuta în luna septembrie pe aceasta tema prin reprezentantii nostri economici în sânul ambasadelor, pentru ca Ministerul Economiei are 83 de angajati care lucreaza în sânul ambasadelor si care au aceasta obligatie de a populariza România si oportunitatile ei”, a declarat, duminica, la Pitesti, ministrul Economiei, Andrei Gerea.

Potrivit ministrului, în cursul saptamânii trecute a fost refacut materialul, fiind facut „mai complex, mai dinamic”, fiind din nou transmis reprezentantilor economici sa caute si ei, la rândul lor, tintit, pe domeniile de activitate specifice, potentiali investitori.

„Saptamâna trecuta am avut surpriza placuta de a vedea ca exista un real interes pe marginea acestui combinat, sunt scrisori de intentie sau de interes aparute, nu as vrea sa fac acum o listare a lor, pentru ca ati vazut ca am tot avut în decursul timpului tot felul de nume celebre sau angajamente luate de pe o saptamâna pe alta si nu s-au îndeplinit din motive obiective. Cautam capital de lucru, cautam sa descurcam problemele actuale. Eu sunt optimist în acest moment cu privire la interesul pe care-l suscita Oltchim”, a spus Andrei Gerea.

La sfârsitul lunii iulie, Oltchim a trimis în somaj tehnic 715 salariati, pâna la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru si functionarii la capacitate redusa a instalatiilor. Totodata, combinatul si-a redus programul de lucru de la 5 zile la 4 zile, pentru perioada 29 iulie – 8 septembrie, pentru angajatii apartinând Directiei Petrochimice.

Ca urmare a acestei decizii, sindicalistii de la Oltchim au cerut premierului Victor Ponta sa desemneze o comisie de analiza si decizie la nivelul combinatului, sustinând ca administratorii judiciari „au deosebita placere sa duca Oltchim la faliment prin concedieri colective, somaj tehnic si nefunctionarea instalatiilor”.

În luna iunie, peste 900 de salariati de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea si 327 de la Divizia Petrochimica Bradu-Pitesti – au fost disponibilizati, numarul angajatilor ajungând la 2.330.

Oltchim a avut în luna septembrie cele mai bune rezultate din acest an, întrucât cifra de afaceri s-a dublat la 11,43 milioane de euro, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit administratorilor judiciari ai companiei.

Combinatul chimic a raportat pentru septembrie anul trecut o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro.

Oltchim a încheiat primele noua luni cu afaceri de 81,54 milioane de euro si pierderi de 136 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presa, pâna în prezent s-au înscris în etapa de preselectie a investitorilor interesati de achizitia Oltchim consortiul format din PCC si fondul de investitii Fortissimo Capital, un consortiu condus de Chimcomplex Borzesti si compania rusa Oil Gas Trade.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din actiunile Oltchim, si a esuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat în insolventa în luna ianuarie a acestui an. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie