ANRE va realiza un comparator de preturi, pentru a ajuta consumatorii sa obtina cele mai bune preturi la energie dupa liberalizare

 

Consumatorii de energie vor putea alege, dupa liberalizarea pietei, daca vor negocia pretul direct cu furnizorii sau daca vor cumpara energie în cadrul unor oferte-tip, iar ANRE va realiza un comparator de preturi care va indica oferta optima pentru fiecare consumator, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE), într-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa AGERPRES.

nicolae havriletLiberalizarea pietei de energie electrica si gaze naturale este înca o mare necunoscuta pentru multi dintre consumatorii de energie, în special pentru cei casnici. Procesul de liberalizare a început deja si se va finaliza în 2017 pentru piata de electricitate si un an mai târziu pentru cea de gaze. În mare, liberalizarea înseamna faptul ca ANRE nu va mai stabili un pret al energiei, ci fiecare client îsi va negocia cu furnizorul propriile tarife si servicii, în conformitate cu caracteristicile consumului sau.

Presedintele ANRE a explicat, în interviu, faptul ca utilizatorii de energie vor fi în continuare ajutati de Autoritate sa obtina preturi accesibile, prin mai multe reglementari. Astfel, ANRE vrea sa introduca posibilitatea ca utilizatorii care nu vor sa negocieze pretul direct cu furnizorii sa poata opta pentru o oferta-tip, aferenta categoriei lor de consum, a precizat Havrilet.

În plus, pentru prevenirea unor posibile abuzuri, autoritatea de reglementare va realiza pe pagina de Internet un comparator de preturi care sa permita utilizatorilor ca, prin completarea caracteristicilor locului de consum si a consumului de energie estimat, sa simuleze valoarea facturii pentru fiecare oferta-tip, cu indicarea ofertei care va duce la cea mai mica factura.

Seful ANRE a subliniat ca liberalizarea pietei va creste competitia între furnizori, ceea ce va fi un stimulent pentru companii astfel încât acestea sa ofere servicii de calitate la preturi accesibile. Exista însa si dezavantaje ale liberalizarii, precum fluctuatia preturilor, care deriva din caracterul aleatoriu al evolutiilor pe piata, considera Niculae Havrilet.

Presedintele ANRE a mai vorbit despre ce ar trebui sa faca România pentru a importa gaze la un pret mai mic si a oferit consumatorilor casnici câteva sfaturi astfel încât acestia sa obtina cel mai bun pret în negocierile cu furnizorii.

AGERPRES: Este bine sau nu este bine ca liberalizam pietele de energie electrica si de gaze?
Niculae Havrilet: As dori, pentru început, sa fac o precizare importanta cu referire la acest subiect. Si anume ca liberalizarea totala a pietelor de energie electrica si de gaze naturale a reprezentat punctul de referinta în evolutia pietei europene de energie, fiind considerat evenimentul anului 2007 în domeniu. Cu începere de la 1 iulie 2007, ultimele 14 state membre, printre care si România, si-au deschis spre concurenta pietele de energie electrica si de gaze naturale si, de aceea, putem afirma ca deschiderea pietelor de energie electrica si de gaze naturale s-a realizat deja în România, odata cu intrarea în vigoare a Hotarârii de Guvern nr. 638/20.06.2007, prin care a fost implementat cadrul legal care sa permita tuturor consumatorilor, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic) sa uzeze de dreptul de eligibilitate. Adica sa îsi poata alege, pentru locul de consum, tipul de contract de furnizare (reglementat sau negociat) si, în functie de acesta, furnizorul de energie electrica si/sau gaze naturale.

Totodata, trebuie mentionat si faptul ca, în vederea respectarii legislatiei europene transpusa în legislatia nationala, dereglementarea tarifelor la consumatorii non-casnici si casnici este modalitatea prin care se asigura cresterea gradului real de deschidere a pietei de electricitate pâna la liberalizarea totala. Trecerea de la tarife reglementate la preturi negociate trebuie sa se faca în mod transparent si nediscriminatoriu, iar achizitia energiei electrice trebuie sa se faca de pe pietele centralizate. Acest lucru presupune asigurarea accesului la piata unui numar din ce în ce mai mare de participanti, cum ar fi producatori, operatori de retea, furnizori si consumatori de energie electrica, ceea ce constituie un mediu prielnic pentru promovarea concurentei ca solutie pentru stabilirea pretului si calitatii serviciilor de furnizare.

Citeste interviul integral pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie