Leonard Orban: Companiile din Belgia care opereaza in Romania sunt interesate sa utilizeze fonduri comunitare

 

Companiile din Belgia care opereaza în România sunt interesate sa utilizeze fonduri comunitare, iar în acest sens stabilirea de contacte între autoritatile locale si mediul de afaceri din cele doua tari la Forumul cooperarii descentralizate dintre România-Belgia reprezinta un important pas înainte, a declarat sâmbata fostul ministru al afacerilor europene Leonard Orban.

leonard orbanLeonard Orban a vorbit la forumul de la Leuven despre tranzitia de actuala perioada de programare la noul cadru financiar 2014-2020, prilej cu care a abordat schimbarile de orientare la care autoritatile române si beneficiarii de proiecte vor trebui sa se adapteze.

‘În primul rând, este o ocazie foarte buna de a stabili contacte atât între autoritatile locale din România si din Belgia, cât si cu alti reprezentanti din mediul de afaceri, ONG-uri, si acesta este un foarte important pas înainte. Eu, sigur, acum în postura de reprezentant al mediului privat, pot sa spun ca am avut o serie întreaga de întâlniri cu companii din Belgia care opereaza în România, care au aici un numar important de angajati si care sunt interesate sa utilizeze fonduri comunitare. Desigur ca este un lucru îmbucurator pentru ca, pâna la urma, în masura în care vor reusi sa faca acest lucru, nu numai ca vom avea o rata mai ridicata de absorbtie a fondurilor, dar inclusiv se vor crea locuri de munca, vom avea întreprinderi care functioneaza în România si care vor avea o competitivitatea ridicata. De aceea am acceptat sa vin la acest forum si cred ca e o ocazie foarte buna si cred ca este foarte util’, a declarat Orban în marja forumului.

Fostul comisar european care are în prezent o firma de consultanta europeana sustine ca în urmatoarea perioada de programare o parte importanta a fondurilor vor fi orientate catre autoritatile nationale sau locale si ca, ‘în masura în care exista colaborare cu alte autoritati din state membre care au o experienta mai mare în utilizarea fondurilor comunitare, sigur ca asta le va ajuta pe cele din România sa implementeze mai bine si mai repede fondurile care ne sunt alocate’.

Fostul ministru al afacerilor europene a precizat ca în mod clar exista o ‘evolutie favorabila’ în absorbtia fondurilor europene, dar ca mai exista suficiente lucruri care trebuie îmbunatatite.

‘Procedurile trebuie sa fie simplificate, dar si îmbunatatite acele lucruri care nu tin direct de fondurile europene, dar care îngreuneaza foarte mult utilizarea lor. Aici ma refer la legislatie. Exista multa legislatie care nu e direct legata de fonduri europene dar care, într-un fel sau altul, creeaza dificultati în utilizarea fondurilor în anumite domenii. De asemenea, aspectele bugetare vor trebui sa fie clarificate pentru ca este evident ca o mare problema a tinut de modul de finantare a proiectelor, atât din punct de vedere national, cât si din punct de vedere al beneficiarilor’, a spus Orban.

El a mai afirmat ca, si la nivelul beneficiarilor, fie ca este vorba de autoritati, nationale, locale sau beneficiari privati vor fi necesare o serie de îmbunatatiri. ‘Proiectele vor trebui mult mai bine pregatite, va trebui sa existe o implicare mai ridicata a beneficiarilor, nu doar simpla încredintare catre o firma sau alta de consultanta si neimplicarea în niciun fel în implementarea proiectelor’, a spus Leonard Orban.

Luminita Odobescu, consilier de stat în cadrul cancelariei primului-ministru, care a dat citire în cadrul forumului mesajului lui Victor Ponta, a vorbit si ea despre importanta acestui aspect în cooperarea descentralizata România-Belgia. ‘Accesarea fondurilor europene trebuie sa ocupe un loc primordial în cadrul cooperarii descentralizate dintre România si Belgia, având în vedere impactul pe care utilizarea fondurilor europene îl are asupra proiectelor de dezvoltare ale autoritatilor locale’, a spus Luminita Odobescu.

Ambasadorul României în Belgia, Stefan Tinca, a afirmat ca rolul autoritatile locale în atragerea de fonduri UE a fost una dintre temele centrale ale Forumului. ‘S-a vorbit de foarte multe ori despre absorbtie, de îmbunatatirea acesteia, de multe ori ne uitam numai la aspectul statistic, la procent, dar la forum s-a degajat nevoia ca aceste proiecte locale sa preia practic initiativa si atunci, evident, si cifrele vor fi mai bune’, a declarat Stefan Tinca.

Cea de a IV-a editie a Forumului cooperarii descentralizate România-Belgia se desfasoara în perioada 25-27 octombrie la Leuven, în apropiere de Bruxelles, si este organizat de asociatiile Actie Dorpen Roemenie (ADR), Operation Villages Roumains (OVR) si PVR (Parteneriat Villages Roumains), cu sprijinul ambasadelor României la Bruxelles si a Belgiei la Bucuresti si al provinciei Brabantul Flamand.(Corespondent: Florin Stefan, editor: Gabriela Ionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie