Avocatura – oaza de liniste a procurorilor corupti?

 

În 2012, DNA a trimis în judecata zece magistrati (procurori si judecatori) si 17 avocati. O parte dintre magistrati au intrat în avocatura. Procurorii corupti, judecatorii prinsi în retele de coruptie, avocati care au traficat influenta, cu totii si-au gasit o oaza de liniste în avocatura. Barourile din România, asociatiile profesionale ale avocatilor, sunt impasibile la condamnarile definitive sau dosarele în care sunt implicati membrii lor. În cel mai recent caz, Baroul Bucuresti a decis sa-i apere reputatia lui Adrian Nastase si sa nu-l excluda din avocatura. La fel de relevant este cazul Nevoe, un avocat condamnat pentru fapte de coruptie comise în calitate de avocat, care însa este acceptat cu bratele deschise de Baroul Bucuresti.

avocat2Nicolae Nevoe este avocat în Baroul Bucuresti din 2000. Are chiar si o casa de avocatura. În 2008, avocatul Nevoe a fost trimis în judecata de DNA pentru trafic de influenta, procurorii acuzându-l ca era intermediarul unei spagi. Mai exact, în 2007, un cetatean care a devenit ulterior denuntator a comis o infractiune la legea circulatiei. Un politist din Bragadiru a instrumentat dosarul si i-a cerut mita contravenientului pentru ca acesta sa scape de dosar. În prima faza, mita a fost de 500 de lei.

Apoi, politistul i-a explicat ca are un intermediar, adica avocatul Nevoe, care va interveni pe lânga procurorul la care a ajuns dosarul privind infractiunea rutiera. În 2009, un complet al Curtii Supreme condus de judecatorul Ionut Matei l-a condamnat pe avocatul Nevoe la doi ani de închisoare cu suspendare. De atunci, însa, avocatul Nevoe apare ca avocat activ pe lista cu avocati definitivi. El spune însa ca, în ultima perioada, nu a mai profesat.

Cristian Catana

În 2006, DNA aresta preventiv un judecator de la Judecatoria Piatra Neamt. Acesta a fost exclus din magistratura, fiind si condamnat definitiv de Curtea Suprema, în 2007, pentru luare de mita din calitatea de judecator. Este vorba de Cristian Catana.

Dupa condamnare, Catana a intrat în avocatura si a continuat sa primeasca mita – de acesta data, le promitea clientilor ca, în schimbul banilor, va interveni pe lânga fostii lui colegi judecatori. A fost din nou prins de procurori si trimis în judecata. În 2011, Catana a fost condamnat definitiv la sase ani de închisoare cu executare. Catana a fost exclus din barou numai dupa a doua condamnare definitiva – însa în acest punct el nici nu mai avea cum sa profeseze, pentru ca era încarcerat.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie