10% din clinicile private supravietuiesc de pe urma fondurilor virate de CNAS

 

Mai multe clinici au fost acuzate recent de decontarea de servicii fictive, un semnal de alarma cu privire la alocarea deficitara a banilor catre sistemul privat. Cea mai buna dovada? Calculele Capital arata ca 10% din clinicile private supravietuiesc exclusiv de pe urma fondurilor virate de CNAS

clinica holÎnceputul anului 2013 a adus o declaratie-soc a ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu: de la 1 martie, finantarea spitalelor private din fondurile CNAS urma sa fie sistata, pentru ca  spitalele publice sa aiba acces la un buget cu aproximativ 10% mai mare. Nicolaescu spunea atunci ca cine îsi dezvolta o afacere privata „nu si-o face pe banul public“, iar managerii de spitale private trebuie sa îsi gândeasca investitia bazându-se pe fortele proprii, nu pe „ce fura de la stat sau din ceea ce încearca sa obtina prin trafic de influenta“. Declaratie hazardata din partea oricui cunoaste chiar si superficial sistemul sanitar public autohton.

Din capul locului, trebuie precizat ca faptul ca statul le ofera pacientilor varianta tratarii în clinici private, capabile sa ofere clientilor tehnologii mai noi si un mediu mult mai civilizat decât unitatile sanitare publice, nu este deloc de blamat. Motiv pentru care revista Capital a amendat în mod repetat tentativele ministrului Nicolaescu de „etatizare“ a fondului national de asigurari de sanatate. Masura este absurda, mai ales când vine vorba de programele nationale de sanatate: cunoscând conditiile mizere din majoritatea spitalelor, ar fi cel putin cinic ca pacientii supusi dializei sau tratamentelor oncologice sa fie obligati sa suporte procedurile într-un mediu insalubru, când astazi au sansa de a le efectua în clinici private care, pentru bani mai putini primiti de la Casa de sanatate, ofera conditii luxoase, liniste, ba chiar si tratament psihologic. Michael Schenker este profesor universitar si medic în cadrul centrului craiovean Oncolab, catre care merg cele mai mari sume dedicate programului national de oncologie din Dolj (de aproape doua ori mai mari decât cele alocate spitalului judetean). În opinia sa, formata în ani buni de experienta atât la stat, cât si la privat, „la spitalul public sunt gestionate în medie 35-40 de cazuri noi în fiecare luna, deci în medie 450-500 cazuri noi pe an, în timp ce la centrul privat avem o medie de 55-70 cazuri noi pe luna, iar anul trecut am avut 870. Pentru aceste servicii medicale, plata la centrul privat este de 90.000 de lei pe luna (pâna acum doua luni era de 65.000 de lei), iar la spitalul public, de peste 300.000 de lei pe luna. Ceea ce încerc sa dovedesc este ca, în ce priveste oncologia medicala si derularea programului nasional de oncologie, aceste centre private de mici dimensiuni sunt mult mai eficiente decât spitalele publice.“

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie