Un client BCR a scapat de executarea silita pentru un credit imobiliar. Vezi cum

 

O instanta din Vrancea a decis amanarea executarii silite pentru un credit imobiliar . Suna banal dar particularitatile cazului dau o valoare semnificativa deciziei magistratilor care au ridicat problema legalitatii transferului creditelor restante de la banci spre societati specializate în recuperarea debitelor. În aceasta situatie se afla sute de mii de clienti ai tuturor bancilor din România

executare silitaTribunalul Vrancea a amânat executarea silita a unui credit imobiliar de la BCR pe motiv ca a existat confuzie între banca cu care clientul a încheiat contractul de credit imobiliar si societatea specializata în recuperarea debitelor al carei client a ajuns ulterior, noteaza portalul avocatura.com. “Potrivit sustinerilor din instanta ale avocatei Marioara Labunt, din cadrul Baroului Vrancea, BCR nu a urmat pasii legali înainte de a ceda contractul de credit catre o firma specializata în colectarea debitelor. Ba mai mult, nu ar exista dovezi ca notificarile trimise de banca exprima clar ca termenul de plata este depasit.”, arata sursa citata. În consecinta, instanta a decis oprirea procedurii de executarea silita si restituirea catre reclamant(clientul bancii) a taxelor judiciare de timbru.

Caz de studiat pentru sute de mii de clienti ai bancilor

Desi nu constituie nici pe departe o premiera, decizii de anulare a executarii silite sunt date în fiecare zi, argumentatia cu care avocatul clientului a reusit sa convinga instanta este una care poate interesa sute de mii de clienti ai bancilor din România. Este vorba despre acele persoane ale caror credite au fost vândute dse banci catre firme specializate. Cedarea creditelor cu probleme a devenit un adevarat fenomen în sistemul bancar românesc odata cu explozia restantelor. Bancile prefera sa recupereze o mica parte din creditele cu restante mai mari de 90 de zile(de obicei pâna în 3% pentru creditele negarantate si cel mult 10% în cazul împrumurilor cu garantii) prin cedarea lor catre firme specilizate. În acest fel bancile reusesc nu doar sa îsi curete bilanturile dar si sa deblocheze provizioanele pe care le-au constituit pentru respectivul credit cu probleme.

Avocatul clientilor: “Societatea nu este banca sa perceapa dobânzi. Dumnealor lichideaza o creanta”

Aparatorul clientului ajuns în situatia de a fi executat silit a folosit în argumentatia sa tocmai confuzia care s-a creat prin înstrainarea creditului de catre banca. “…Dupa cesionarea acestui credit, contestatarii au depus 1.000 de euro în fiecare luna la BCR, banca i-a încasat, iar oamenii au fost în eroare. În 2012 au continuat sa achite în contul x(nr: al firmei de recuperare). Însa societatea nu este banca sa perceapa dobânzi. Dumnealor lichideaza o creanta. Daca este asa, dumnealor trebuie sa porneasca împotriva noastra pentru suma ce s-a achitat pâna la momentul semnarii contractului de cesiune a creantei. Ei trebuie sa ne solicite astfel diferenta rezultata dintre soldul creditului si suma achitata,îinsa fac abstractie ca noi am platit. Cel mult puteau deduce dobânda. Ei ne executa ca si cum creditul ar fi fost integral. Dar de ce nu percep rate lunare si ne executa pentru toata creanta?În ultima corespondenta au pus si conditii, acum vor peste 70.000 de euro(nr. soldul initial al creditului a fost de doar 68.000 de euro) , iar clientii mei trebuie sa renunte la orice pretentie, civila sau penala. Creanta aceasta nu este lichida, nu este determinata vechimea acesteia”, a spus avocata Labunt din Baroul Vrancea.

Banca: “Afirmatiile avocatului partii adverse nu sunt fondate. Instanta de fond a retinut faptul ca partile din dosar au fost notificate”

Contactati de  Capital, reprezentantii BCR au emis un pucnt de vedere pe care îl redam integral.  “Afirmatiile avocatului partii adverse nu sunt fondate, întrucât instanta de fond a retinut faptul ca partile din dosar au fost notificate – (Extras din hotararea instantei de fond “ Prin adresa nr 13408017/19.11.2009 I s-a adus la cunostiinta ca contractul de credit a fost cesionat de catre BCR catre SC Suport Colect SRL, iar din luna februarie 2011 li s-a spus sa achite ratele catre acesta”.) BCR  respecta dispozitiile legale în vigoare, în sensul notificarii clientilor care înregistreaza restante la creditul acordat, fiind instiintati în legatura cu numarul zilelor de întârziere si cu privire la masurile care urmeaza a fi luate în cazul neacoperirii debitelor restante.  Mai mult de atât, în contractele de credit exista inserata clauza conform careia, banca poate cesiona unui tert drepturile si obligatiile sale mentionate în contract.”, ne-au transmis juristii bancii. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie