Tortionarul Ioan Ficior, pus sub acuzare pentru o infractiune care nu poate fi dovedita juridic

 

Asa cum preconizam in urma cu cateva saptamani, procurorii au facut astazi aceeasi greseala in cazul tortionarului Ioan Ficior, ca si in cazul lui Alexandru Visinescu. Parchetul General a inceput urmarirea penala pentru infractiunea de genocid. Desi anchetatoii cunosc foarte clar limitele procedurale in care o fapta de omor multimplu poate fi incadrata la genocid, ei au ignorat lipsa caracterului de grup etnic, rasial sau religios al victimelor lui Ficior, incadrand infractiunea la genocid.

ion ficiorIn aceste conditii, este mai mult decat clar ca Ficior fie urmeaza sa fie scos de sub urmarirea penala, fie, in situatia in care ancheta se va finaliza cu un rechizitoriu si cu trimiterea in judecata, orice judecator va retrimite dosarul pentru refacerea urmaririi penale. prin urmare, avocatii lui Ficior vor avea o misiune extrem de usoara.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie forteaza nota si au inceput urmarirea penala impotriva colonelului in rezerva Ioan Ficior, fost comandant al Penitenciarului Periprava, pentru genocid. Procurorii intind coarda la maxim, apreciind ca se impune incadrarea faptei la genocid, invocand ca „potrivit certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atesta decesul detinutilor, in intervalul 01.08.1958-1.11.1963 in care la carma coloniei s-a aflat col. (r) Ioan Ficior la Periprava au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor, anul cu cele mai multe decese fiind 1960 (53 de decese), iar pe grupe de varsta cele mai multe decese (in numar de 54) au fost inregistrate pentru grupa 50-59 de ani”.

Cu alte cuvinte, daca victimele faceau parte din colectivitatea contrarevolutionarilor, e clar genocidul. Nimic mai gresit. Potrivit articolului 357 Cod Penal, infractiunea de genocid consta in savarsirea, in scopul de a distruge in intregime sau in parte o colectivitate sau un grup national  etnic, rasial sau religios, a vreuneia din urmatoarele fapte: „a) uciderea membrilor colectivitatii sau grupului; b) vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a membrilor colectivitatii sau grupului; c) supunerea colectivitatii ori grupului la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica; d) luarea de masuri tinzand la impiedicarea nasterilor in sanul colectiovitatii sau grupului; e) transferarea fortata a copiilor apartinand unei colectivitati sau a unui grup, in alta colectivitate sau grup”.

Infractiunea de genocid se pedepseste cu detentiunea pe viata sau cu pedeapsa inchisorii de la 15 la 25 de ani si este inprescriptibila. Numai ca, in cazul lui Visinescu, dar si al lui Ficior, faptele savarsite nu au fost produse pe criterii rasiale, entice, nationale sau religioase, asa cum prevede in mod expres textul de lege.

Ficior ar putea fi tras la raspundere doar pentru omor

Daca, in urma cu cateva saptamani, cand site-ul nostru a atras atentia ca anchetatorii au incadrat gresit fapta la genocid in ceea ce-l privea pe Alexandru Visinescu, aveam sperante ca procurorii nu vor face aceeasi eroare si in cazul lui Ioan Ficior, iata ca sperantele noastre s-au spulberat.

Corecta si reala incadrare juridica a faptelor lui Ion Ficior era aceea de punere a sa sub invinuire pentru savarsirea infractiunilor de omor, omor calificat, omor deopsebit de grav si instigare sau complicitate la aceste infractiuni.

Aceste fape sunt imprescriptibile, asa cum rezida din cuprinsul capitoilului II, privind „prescriptia raspunderii penale”, care precizeaza ca „nu se prescriu faptele incriminate de art. 174 (omorul), art. 175 (omorul calificat) si art. 176 (omorul deosebit de grav)” din Codul penal.

Potrivit legii penale, omorul este definit ca „uciderea unei persoane” si se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Omorul calificat se defineste ca „uciderea unei persoane: cu premeditare,  (….) profitand de neputinta victimei de a se apara, (…) in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei”, si se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani.

Omorul deosebit de grav este deosebit ca „uciderea unei persoane savarsita prin: cruzimi, asupra a doua sau mai multe persoane, de catre un politist, procuror, jandarm sau militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu”, si se pedepseste cu detentiunea pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani.

Pentru asta, insa, procurorii trebuie sa munceasca. Trebuie sa dovedeasca participarea la fiecare fapta de omor a lui Ficior, in mod individual.Ion Alexandru, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie