Trei banci acorda imprumuturi clientilor pentru subscrierea la oferta Romgaz

 

Românii sunt împrumutati de banci pentru a prinde un loc în fata la oferta de listare a Romgaz.

contract-bancaOferta Romgaz, cea mai mare listare din istoria bursei, a stârnit mare rumoare în piata financiara, iar câteva banci sunt dispuse sa îsi finanteze clientii premium pentru a cumpara cât mai multe actiuni în oferta.

La mijloc sunt 370 milioane de lei pentru ca transa de actiuni alocata micilor investitori sa fie subscrisa. Aceasta este de departe cea mai mare oferta de actiuni facuta vreodata de o companie publicului larg din România.

Potrivit unor surse din piata, BCR, BRD si Banca Transilvania ar acorda finantari pe termen scurt de tip „leverage“ clientilor cu conturi de tranzactionare de valori mari pentru a subscrie la oferta Romgaz.

Finantarea acordata clientilor premium poate ajunge pâna la de trei ori valoarea portofoliului de actiuni al clientului, în cazul BCR.
Clientul trebuie sa returneze banii pe 6 noiembrie când are loc decontarea tranzactiilor din oferta Romgaz, potrivit unor surse din piata.

Nu orice client poate primi o astfel de finantare, conditiile impuse sunt extrem de stricte, iar clientul trebuie sa aiba un istoric bun al tranzactiilor pe bursa, fara nicio decontare esuata si sa aiba o situatie financiara buna.

Acest tip de finantare îi permite clientului sa primeasca pachetul de actiuni dorit în cazul în care exista subscrieri mai mari pe transa de retail decât actiunile scoase la vânzare. Brokerii se asteapta ca transa de retail sa fie subscrisa de pâna la de doua ori, fapt ce ar însemna ca investitorii sa depuna ordine de cumparare pentru actiuni Romgaz în valoare de peste 700 milioane de lei (160 mil. euro).

Dupa primele trei zile de oferta, investitorii au subscris actiuni de 184 milioane de lei (42 mil. euro).

De exemplu, daca transa de retail este subscrisa de doua ori, iar un investitor are bani sa cumpere 10.000 de actiuni, atunci va primi doar 5.000 de actiuni. În cazul în care respectivul client ia o finantare de la banca pentru înca 10.000 de actiuni, atunci el se asigura ca va primi cele 10.000 de actiuni pentru care are bani proprii. Oricum, pentru ca subscriu la pretul maxim de 32 lei, investitorii mici îsi primesc pâna la un sfert din bani înapoi pentru ca estimarile sunt ca pretul final de oferta va fi apropiat de pragul minim de 24 lei/actiune pentru ca investitorii institutionali sunt cei care sta­bi­lesc pre­tul final din oferta, iar acestia nu sunt dispusi sa cum­pere la pretul maxim. Investitorilor institutionali, din care fac parte bancile si fondurile de investitii straine si locale, le sunt alocate 85% din actiunile din oferta, iar fondurile trebuie sa vina cu cel putin 1,1 miliarde de lei.

„Se practica acest tip de finantare pentru ca clientii sa nu fie nevoiti sa vânda din actiunile pe care le detin în portofoliu pentru a face rost de bani pentru oferta Romgaz“, a spus un broker.

„Am fi vrut sa oferim si noi aceasta facilitate dar, dupa parerea noastra, statutul de membru în consortiul de intermediere nu ne permite conform legislatiei MiFID“, a spus Dana-Mirela Ionescu, presedintele casei de brokeraj Raiffeisen Capital &Investment, unul dintre intermediarii ofertei alaturi de BCR, Erste si Goldman Sachs.

Oferta Romgaz este cea mai mare din istoria bursei, iar statul vrea sa strânga între 315 si 411 milioane de euro de la investitori de pe bursa pentru 15% din capitalul companiei care detine jumatate din rezervele de gaze naturale ale României. De marti 22 octombrie, când a început oferta Romgaz, tranzactiile pe bursa au scazut puternic, iar indicii bursieri s-au decuplat de la evolutia pietelor externe, investitorii având ochi doar pentru oferta Romgaz. Multi dintre acestia au vândut din actiunile de pe bursa pentru a face rost de bani pentru oferta, fapt ce a dus la scaderi ale cotatiilor actiunilor în ultimele zile.

Pâna ieri la 17.00, investitorii de retail au subscris aproape 6 milioane de actiuni în oferta Romgaz, reprezentând 68% din transa alocata investitorilor mici. Valoarea ordinelor de subscriere la oferta a fost de 192 milioane de lei (43,6 mil. euro), luând în calcul faptul ca investitorii mici subscriu în oferta la pretul maxim din oferta de 32 lei/actiune. Joi a fost cea de-a treia zi de oferta. Investitorii de retail beneficiaza de un discount de 5% daca fac subscrierile în primele cinci zile de oferta (22-28 octombrie). De pe 29 pâna pe 31 octombrie, care este ultima zi de oferta, discountul este de 3% din pretul final de oferta.

Subscrierile la oferta se pot face în una dintre unitatile bancare ale BCR si Raiffeisen Bank, cele doua banci care fac parte din consortiul care intermediaza oferta, la firmele de brokeraj si bancile care au semnat un angajament cu cele doua banci.

Pretul final al ofertei se formeaza pe transa investitorilor institutionali prin licitatie. Practic, fiecare investitor institutional poate subscrie actiuni sau GDR-uri la orice pret din intervalul de oferta (24 – 32 lei). La final, intermediarii ofertei vor selecta inves­titorii pe criterii calitative pentru a pastra o proportie de cel putin 5 la 1 a investitorilor pe termen lung (care tin actiunile mai mult de un an) raportat la cei speculativi (care vor sa le vânda în mai putin de un an).

În cazul în care nu se atinge un grad de subscriere de 100% pe transa investitorilor institutionali, atunci pretul final va fi egal cu pretul minim de 24 de lei. În caz contrar, pretul final poate sa urce în functie de gradul de suprasubscriere pâna la un maxim de 32 de lei.

Pe transa investitorilor de retail alocarea actiunilor se face pro-rata. Spre exemplu, daca se subscriu de doua ori mai multe actiuni decât cele oferite în cadrul transei, atunci fiecare investitor primeste jumatate din actiunile subscrise si dupa închiderea ofertei primeste înapoi diferenta de bani. Roxana Pricop, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie