Tratament medical in strainatate. Cum iti deconteaza statul roman cheltuielile?

 

Asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene pentru a primi tratament medical au dreptul de a beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale. Potrivit legislatiei in vigoare, insa, rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din Romania si nu va depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.

sanatate25 octombrie 2013 este termenul de transpunere a Directivei Europene 24/2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere, document ce asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat de presa publicat astazi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In practica, prevederile esentiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate in Romania, conform Ordinului Casei Nationale  de Asigurari de Sanatate  nr. 729/2009, dupa cum informeaza institutia in document.

Astfel, in baza acestui act normativ, asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.

Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata. Totodata, rambursarea se realizeaza catre asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau a unei persoane imputernicite de acesta, in lei.

Mai mult, asiguratul isi poate primi banii inapoi doar daca serviciul medical acordat intr-un stat membru al Uniunii Europene si achitat de catre asigurat face parte din pachetul de servicii de baza din sistemul de asigura sociale de sanatate din Romania.

Important! Rambursarea se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii de verificare si avizare de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Totusi, sunt si cazuri in care asiguratul nu isi va primi banii inapoi. Mai exact, potrivit Ordinului CNAS nr. 729/2009, in conditiile in care un asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza intr-un stat membru UE pentru a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde este luat in evidenta ca persoana asigurata, acesta suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

In plus, daca asiguratului roman, aflat pe teritoriul unui stat UE, i se acorda asistenta medicala fara ca acesta sa prezinte cardul european de asigurari sociale de sanatate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitara de la locul de sedere, asiguratul va suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

* Cardul european de asigurari de sanatate confera posesorului dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE si poate fi folosit de asigurati doar in Europa si doar in tarile cu care Romania are incheiate acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale conform prevederilor legale. Vezi aici tarile in care poti folosi cardul.

Conform regulamentelor europene de securitate sociala, asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate, aflati pe teritoriul unui stat membru EU, SEE si Elvetia beneficiaza, in prezent, de urmatoarele tipuri de asistenta medicala:

  • Asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE si Elvetia, prin intermediul  Cardului European de Sanatate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de inlocuire a cardului european (CIP)
  • Asistenta medicala planificata, prin intermediul documentului portabil  S2 (fostul formular E112)
  • Asistenta medicala pentru asiguratii care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil  S1 (care inlocuieste formularele  E106, E 109, E 120, E 121).

Potrivit informatiilor date publicitatii de CNAS, proiectul de lege pentru modificarea Legii 95/2006, necesar pentru transpunerea Directivei Europene 2011/24, a fost elaborat si publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii si se afla in procedura de adoptare.

De asemenea, potrivit sursei citate, a fost elaborat si un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii si al CNAS prin care sunt reglementate:

  • Tipurile de asistenta medicala ce fac obiectul autorizarii prealabile si criteriile care trebuie indeplinite pentru obtinerea autorizarii
  • Metodologia de rambursare a contravalorii asistentei medicale transfrontaliere, inclusiv nivelul de rambursare
  • Criteriile de eligibilitate pentru rambursare

Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie