Proiectantul lucrarilor de la Poarta Sarutului va fi actionat in instanta de catre Institutul National al Patrimoniului

 

Institutul National al Patrimoniului va depune plângere penala împotriva proiectantului lucrarilor de restaurare de la Poarta Sarutului din Târgu-Jiu, Dorin Danila, si respinge ferm încercarea de calomniere a institutiei de catre acesta, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

poarta sarutuluiInstitutul National al Patrimoniului a receptionat, joi, lucrarile de restaurare/conservare pentru componenta artistica si piatra de la „Poarta Sarutului”, element al Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu. De asemenea, oficializarea receptiei lucrarilor va avea loc în cadrul Simpozionului „Calea Eroilor la 75 de ani”, sâmbata.

INP este principala institutie care a gestionat si finantat lucrarile de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit aceluiasi comunicat.

În vederea realizarii proiectului de restaurare si conservare, INP a alocat fonduri în valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operatiunile executate la Poarta Sarutului au inclus: înlocuirea tablei de plumb existenta, aplicarea unei izolatii bituminoase, curatarea pietrei, biocidare si hidrofugare.

Proiectarea lucrarilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost facuta de Dorin Danila si finantata de comunitatea locala.

În vederea desemnarii executantului lucrarilor de restaurare, „Institutul National al Patrimoniului a respectat toate procedurile cerute de legislatia care reglementeaza achizitiile publice. În acest sens, Institutul National al Patrimoniului a solicitat oferte de la cel putin cinci companii specializate în lucrari de restaurare din piatra”, se arata în comunicatul de presa.

„Calomniile aduse la adresa Institutului reprezinta un caz tipic în care o institutie respectabila din România este atacata pe nedrept. În vederea obtinerii încredintarii directe a acestor lucrari, dl. Dorin Danila a facut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii si a angajatilor institutului. Dl. Danila a încercat de trei ori sa propuna valori estimate ale proiectului vadit exagerate în raport cu lucrarile ce urmau sa fie executate. El este unul dintre principalii vinovati care au contribuit prin lucrarile efectuate, în urma cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Danila fiind seful de lucrari de la acea vreme). Institutul National al Patrimoniului va depune plângere penala împotriva celui care a calomniat public institutia si a celui care a încercat obtinerea unor lucrari prin încalcarea legii”, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al INP, referitor la acuzatiile aduse de Dorin Danila.

De asemenea, potrivit sursei citate, prima valoare estimata de Dorin Danila pentru lucrarile de restaurare a fost de 860.095 lei si a fost considerata exagerata atât de catre Comisia Tehnico-Economica din cadrul Ministerului Culturii, cât si de catre INP. A doua propunere a acestuia a fost de 557.559 lei si a fost de asemenea refuzata. A treia valoare estimata, propusa de Dorin Danila a fost aprobata.

Dorin Danila, proiectantul lucrarilor de restaurare a Portii Sarutului, acuza Institutul National al Patrimoniului ca opera din piatra a lui Constantin Brâncusi, expusa în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngalbenit dupa ce a fost spalata cu jet cu apa sub presiune.

Danila s-a aflat, joi, la Târgu-Jiu, dupa ce a aflat ca lucrarile de restaurare a operei sunt finalizate, el sustinând ca nici macar nu fusese anuntat, în calitate de proiectant general al lucrarilor, ca acestea au început.

El a mentionat ca joi trebuia semnata receptia finala a lucrarilor de restaurare, lucru cu care nu a fost de acord, nefiind informat la timp despre derularea proiectului.

„Eu nu am semnat receptia. Daca acum o luna aflam si eu ca s-a pus afisul, la deschiderea unui santier se pune un panou cu numele constructorului, cu perioada de executie, dar aici nu s-a facut. De ce nu s-a pus acest panou? Asemenea lucrari atrag multi neaveniti care au alte specializari. La aceasta lucrare trebuia un specialist în domeniul 9, dar s-au bagat niste arhitecti care sa-si lege si ei numele de opera. Nu are nicio treaba restaurarea în piatra cu acesti bagaciosi care vor sa ramâna în istorie. De asta se si lucreaza pe ascuns”, a declarat Danila.

Lucrarile de restaurare a Portii Sarutului au început în luna august, opera fiind atunci ascunsa privirii trecatorilor de o pânza pe care era imprimata imaginea acesteia, fara a exista vreun panou cu privire la lucrari.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie