Noul pachet de baza de servicii medicale. Cine pierde si cine castiga?

 

Esti sau nu mai avantajat daca platesti contributia la sanatate? În lipsa unor clarificari „negru pe alb“ ale noului pachet de baza de servicii medicale, împarteala este cel putin absurda.

asigurare-medicalaSe schimba, dar ramâne la fel:  „de noul pachet de baza de servicii medicale, care este obligatoriu, beneficiaza toti românii, indiferent daca platesc sau nu contributia de sanatate“, anunta la publicarea proiectului de lege ministrul sanatatii, spre mâhnirea celor care au cerut în repetate rânduri ca aceasta contributie la sanatate sa fie facultativa.

Si nu asta ar fi mirarea cea mare, într-o tara în care 8,5 milioane de români platesc din contributiile lor serviciile medicale ale 18 milioane de români. Cea mai mare ineptie pe care o contine proiectul de lege, rectificata ulterior din vorbe, este faptul ca de aceleasi servicii medicale din pachetul de baza vor beneficia si cei care platesc, si cei care nu platesc sanatatea.

Cine pierde, cine câstiga?

Ulterior, dupa reactii ale actorilor din sistem care reclamau faptul ca în felul acesta nimeni nu va mai plati, iar casele judetene ar fi bombardate cu procese, ministrul sanatatii a facut rectificarea: „Cetatenii neasigurati vor putea beneficia doar de servicii de preventie, servicii medicale de urgenta si programe nationale, în timp ce cetatenii asigurati au în oferta garantata de stat toata gama de servicii începând cu medicina de familie, cea comunitara pâna la servicii spitalicesti si de paliatie“.

Numai din vorbe, intentia MS pare a fi aceea ca din cele 19 miliarde de lei colectate în Fondul National al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS), sa asigure mai multe servicii pentru cetatenii platitori si mai putine servicii pentru cei neplatitori. În teorie, suna bine, însa se creeaza o situatie nedreapta pentru platitori, care sunt obligati sa cotizeze si carora poate nu le ajung banii sa faca si o asigurare privata de sanatate.

În schimb, neplatitorii, care nu au povara contributiei de sanatate, dar care beneficiaza pe gratis de anumite servicii medicale din banii celor care platesc, îsi permit poate sa dea banii pe o asigurare privata de sanatate care sa acopere lipsurile. Nicaieri nu se precizeaza ca cetatenii neasigurati la stat nu ar avea dreptul la o asigurare privata.

Este nedrept fata de unii români, mai ales tineri educati între 25 si 35 de ani, care spun în ultimii ani ca nu mai vor sa cotizeze la FNUASS, si îsi doresc în schimb sa încheie doar o asigurare privata. O astfel de asigurare porneste de la 1 leu pe zi si poate ajunge si la 40 de lei pe zi, în functie de complexitatea serviciilor asigurate. Lucrurile arata bine pentru asiguratorii privati, însa incertitudinea nu le da motive de optimism. „Din punctul de vedere al asigurarilor de sanatate private, nu poate fi în acest moment identificata nevoia reala de asigurari private care s-ar crea“, spune Mihai Popescu, CEO Ergo Asigurari. Mai mult, o problema reala este, potrivit lui Robert Chitan, director de promovare al Gral Medical, faptul ca „nu se vorbeste de lista serviciilor neincluse în niciun pachet si care nu sunt decontate de stat“.

Deocamdata, situatia este urmatoarea: în legea aflata în dezbatere scrie ca pachetul de baza asigura gratuit pentru toti cetatenii, fie ca platesc sau nu, servicii medicale de la preventie la serviciile de paliatie. Din spusele ministrului însa, cei care nu platesc vor beneficia de maximum trei servicii medicale.

Astfel, dezbaterea se face pe baza a doua surse care se bat cap în cap: proiectul de lege si declaratiile oficialilor din MS. Au ramas mai putin de doua saptamâni pâna când oficialii MS ar trebui sa ajunga la un consens referitor la ce vor face mai exact cu banii asiguratilor.

„În prezent, chiar daca esti asigurat, trebuie sa platesti aproape tot, de la medicamente pâna la analize si investigatii.Robert Chitan, director dezvoltare Gral Medical.

Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie