Arheologi de la Oxford si Leicester: Rosia Montana are cel mai important complex de mine aurifere din perioada romana din lume
La Rosia Montana se afla cel mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana, cunoscut în lume, zona find eligibila pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO, releva raportul întocmit în 2010 de profesori arheologi de la universitatile Oxford si Leicester.
Raportul a fost prezentat, joi, într-o conferinta de presa, sustinuta de Serban Sturdza, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Români (OAR) si al fundatiei Pro Patrimonio, Sergiu Nistor, presedintele ICOMOS România, Stefan Bâlici, vicepresedinte al Asociatiei „Arhitectura. Restaurare. Arheologie” (ARA), si Alexandru Dragoman, cercetator la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
„Autorii au integrat dovezile gasite la Rosia Montana în contextul international. Am examinat, de asemenea, si potentialul zonei, observând si dezvoltarea altor situri din Patrimoniul Mondial, dupa înscrierea lor în UNESCO, pentru a arata ca Rosia Montana are importanta si potentialul necesare de a deveni la rândul ei sit al Patrimoniului Mondial”, se arata în prefata raportului.
Expertii britanici concluzioneaza ca „peisajul cultural de la Rosia Montana este de o importanta internationala exceptionala”, minele romane din zona reprezentând „cel mai mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana cunoscut în lume”.
„În vaile Corna si Rosia Montana, precum si în muntii de la Cârnic, Cetate, Cârnicel si Jig-Vaidoaia, minele romane, medievale, de secol 18 si 19, precum si galeriile si instalatiile perioadei comuniste au creat laolalta un palimpsest unic al explorarii”, se arata într-un rezumat al raportului. De asemenea, peisajul de suprafata, incluzând locurile de procesare a minereurilor, asezari, biserici si cimitire constituie, alaturi de amenajarile subterane, o istorie extraordinar de bine documentata a explorarii miniere din perioadele romana si medievala, din modernitatea timpurie si din perioada comunista, se mai arata în raport.
Potrivit participantilor la conferinta, acest raport a fost realizat, în 2010, de profesori arheologi de la universitatile Oxford si Leicester din Marea Britanie, sub coordonarea Ministerului Culturii, cu o finantare de 10.000 de lire sterline asigurata de fundatia Pro Patrimonio, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu mai multi ani în urma între ONG si institutie.
Citeste articolul integral pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!