Titus Corlatean a afirmat ca Parlamentul Romaniei nu va ratifica acordul dintre UE si Canada daca nu sunt eliminate vizele impuse romanilor

 

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat pentru MEDIAFAX ca a facut si efectueaza demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetatenilor români de catre Canada, iar daca aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede ca Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE si aceasta tara.

titus corlatean„Confirm ca am facut si facem demersuri pe relatia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileste foarte clar principiul reciprocitatii. Altfel spus, asa cum cetatenii canadieni au drept de libera circulatie în Uniunea Europeana, si în România este firesc sa asteptam si noi o masura similara” , a declarat Corlatean pentru MEDIAFAX, la Washington, unde îl însoteste pe premierul Victor Ponta.

Ministrul a adaugat ca este convins ca, în cazul în care România nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul României nu va ratifica acordul dintre UE si Canada.

Acordul trebuie ratificat de catre toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi aplicat.

„Faptul ca în cazul Cehiei s-a luat aceasta masura în contextul acordului încheiat între UE si Canada este un precedent important si pentru România. O spun public: personal, nu cred ca Parlamentul României si ca parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre UE si Canada fara ca autoritatile canadiene sa adopte o masura corecta fata de libera circulatie a cetatenilor români”, a spus Corlatean.

El a recunoscut faptul ca unele probleme care apar între state se rezolva pe canale diplomatice, dar a precizat ca s-a decis sa informeze opinia publica despre acest fapt pentru a atentiona ca parlamentarii români sunt sensibili la masurile discriminatorii aplicate României în problema vizelor.

„Aceste lucruri se transmit în mod firesc pe canalele diplomatice, dar pot sa confirm public ca va fi extrem de dificil ca acest acord sa treaca prin Parlamentul României, pentru ca parlamentarii români au la rândul lor o asteptare legitima pentru interesul cetatenilor români si pentru luarea acestei decizii favorabile si legitime privind libera circulatie”, a mai spus Corlatean.

Premierul canadian, Stephen Harper, a anuntat, vineri, anularea regimului obligativitatii vizelor de calatorie impuse cetatenilor cehi, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb încheiat cu Uniunea Europeana.

„Am decis sa anulam, în saptamânile urmatoare, obligativitatea vizelor de calatorie în Canada impuse cetatenilor cehi”, a declarat Harper, la Bruxelles, într-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnarii Acordului de liber-schimb.

Acest acord trebuie sa fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE si de catre Parlamentul European pentru a intra în vigoare. Praga a anuntat ca nu îl va ratifica, în cazul în care problema vizelor nu va fi solutionata.

Guvernul canadian a decis în 2009 sa reintroduca regimul obligativitatii vizelor pentru cehi, care fusese abolit în 2007, din cauza numarului considerat „excesiv” de cereri de azil depuse de cetateni din aceasta tara, marea majoritate romi, care denuntau discriminari.

Parlamentul European a votat, la 12 septembrie, o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauza de reciprocitate care obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru cetatenii europeni, inclusiv pentru români.

Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, în cazul în care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Textul adoptat este rezultatul unor negocieri între Legislativul european si Consiliu si cuprinde doua amendamente. „Mecanismul de reciprocitate” va putea fi activat atunci când o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori în UE aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre. „Mecanismul de suspendare” va permite suspendarea temporara a vizelor pentru o tara terta, în cazul unei situatii de urgenta.

Aplicarea „mecanismului de reciprocitate” implica o procedura îndelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori în state precum SUA si Canada.

Românii si bulgarii sunt singurii cetateni europeni care au nevoie de viza pentru a calatori în Canada. Alexandru Moise, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie