Patru ani de inchisoare cu executare pentru Cornel Penescu, in dosarul privind mita pentru arbitri
Fostul finantator al FC Arges, Cornel Penescu, a fost condamnat, joi, de Tribunalul Prahova la patru ani de închisoare cu executare în dosarul privind mita pentru arbitri, alte doua persoane primind pedepse privative de libertate, a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvânt al acestei instante, Gabriela Mihai.
Magistratii Tribunalului Prahova s-au pronuntat pe fond, dupa trei amânari, în dosarul privind mita pentru arbitri în care au fost trimise în judecata, în anul 2009, 14 persoane, printre care si fostul finantator al FC Arges, Cornel Penescu.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Tribunalului Prahova, Gabriela Mihai, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar fostul director general al societatii PIC, Liviu Facaleata, si Gheorghe Constantin, fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Române de Fotbal, au primit pedepse de câte trei ani de detentie cu executare.
În acelasi dosar, au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare alti noua inculpati.
De asemenea, doua persoane au fost achitate, respectiv arbitrul Marcel Savaniu si Florian Prunea, fost director de Relatii Internationale în cadrul FRF.
Instanta de fond i-a achitat pe Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Liviu Facaleata si Pieca Gheorghita de infractiunile prevazute la articolul 7, alineatul 1 din legea 39/2003 privind initierea si constituirea unui grup infractional organizat.
Decizia magistratilor Tribunalului Prahova nu este definitiva, ea putând fi atacata în termen de zece zile cu apel.
Un numar de 14 persoane au fost trimise în judecata, în iunie 2009, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti pentru fapte de coruptie, printre inculpati aflându-se fostul finantator al FC Arges, Cornel Penescu, fostul director al societatii PIC, Liviu Facaleata, fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Pitesti, Cristian Libertatu, si mai multi arbitri.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2006-aprilie 2009, inculpatii Penescu Gheorghe Cornel, Facaleata Liviu Ilie, Minca Cristian, Pieca Gheorghita si Gheorghe Constantin au initiat si constituit un grup infractional organizat care a actionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infractiuni grave de coruptie prin care sa obtina beneficii financiare sau materiale.
Potrivit procurorilor, în sarcina lui Cornel Penescu s-au retinut trei infractiuni de dare de mita, dintre care doua în forma continuata, infractiunea de cumparare de influenta în forma continuata si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat.
Liviu Facaleata, care era director general în cadrul societatii PIC, este acuzat de doua infractiuni de complicitate la dare de mita în forma continuata, infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat, precum si detinere, fara autorizatie, de substante clasificate în categoria precursorilor de droguri.
Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Pitesti, este acuzat de luare de mita, în timp ce în sarcina lui Gheorghe Constantin, fost presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Române de Fotbal, s-au retinut doua infractiuni de luare de mita si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat.
Observatorul federal Marcel Lica si arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan si Sorin Caia sunt acuzati de luare de mita, în cazul lui Bogaciu infractiunea fiind savârsita în forma continuata.
În cazul lui Gheorghita Pieca, administrator la societatile PIC si Fotbal Club Arges, acuzatiile se refera la trei infractiuni de complicitate la dare de mita în forma continuata, complicitate la cumparare de influenta în forma continuata, precum si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat.
De asemenea, Cristian Minca, fostul presedinte al echipei FC Arges, a fost trimis în judecata pentru infractiunile de complicitate la cumparare de influenta si initiere si constituire de grup infractional organizat, în timp ce Daniela Cârstina, director în cadrul societatii PIC, este acuzata de infractiunea de favorizare a infractorului, savârsita în forma continuata.
În cazul lui Florian Prunea, procurorii au dispus trimiterea în judecata pentru infractiunea de favorizare a infractorului în forma continuata.
Omul de afaceri Cornel Penescu a mai fost condamnat, în iunie 2012, de Tribunalul Prahova la câte trei ani de închisoare cu suspendare, în doua dosare penale în care acesta a fost acuzat de dare de mita.
Inculpatii în aceste dosare au facut apel împotriva deciziei instantei de fond, magistratii Curtii de Apel Ploiesti pronuntându-se în unul dintre dosare si respingând actiunile ca nefondate. În cazul celui de-al doilea, urmatorul termen la Curtea de Apel Ploiesti este la data de 28 octombrie.
Penescu se afla încarcerat la Penitenciarul Colibasi, dupa ce, în luna septembrie, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mita. În acelasi dosar, senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mita si fals intelectual. (AS- autor: Anamaria Toma, editor: Adrian Dragut), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!