Lista de medicamente compensate da batati de cap oficialilor

 

Lista de medicamente compesate începe sa ridice din ce în ce mai multe probleme, în contextul în care nu au mai fost introduse noi molecule de cinci ani, iar unele produse farmaceutice care sunt oferite gratuit pacientilor nu mai au indicatii pentru afectiunile specificate în lista, chiar existând efecte nagative.

medicamenteIeri, în cadrul unei eveniment organizat de Asociatia Local American Working Group (LAWG), formata din companiile farma din SUA prezente în România, Adrian Pana, secretar de stat în Ministerul Sanatatii, a afirmat ca la ora actuala ne aflam la un moment de rascruce în care un numar mare de molecule noi asteapta un verdict privind introducerea pe lista de medicamnete compensate. Conform lui, faptul ca lista nu a mai fost actualizata de cinci ani produce costuri bugetare importante, iar procedura de evaluare a medicamentelor nu este înca finalizata. „Actualizarea din cinci în cinci ani este una sincopata care produce costuri importante pentru sistem”, a spus acesta, explicând ca este nevoie de luni de zile pentru ca sa se dea un verdict pentru o noua molecula.

Cristian Busoi, presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a afirmat ca totusi aceasta perioada este una buna pentru a se lua o decizie privind actualizare, întrucât acum se construieste bugetul pentru 2014. „Trebuie sa stim ce cheltuieli vom avea pentru a nu mai exista sincope în aprovizionare cu medicamente”, a declarat presedintele CNAS.

Potrivit unui studiu realizat de Local American Working Group (LAWG), Institutul de Prognoza Economica al Academiei Române si Mind Research and Rating, privind actualizarea listei de medicamente compensate, societatea româneasca va câstiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decât cheltuielile în urmatorii trei ani cu introducerea de noi molecule.

Impactul actualizarii listei asupra bugetului

Raportul arata ca impactul financiar asupra bugetului de stat nu este foarte ridicat, cheltuielile cu medicamente avansând cu 217 milioane lei în primul an (adica 5% din totalul valorii medicamentelor compensate), în timp ce pentru anul doi va fi de 352 milioane lei, iar pentru anul trei de 487 milioane lei.

Radu Comsa, consultant al Mind Research and Rating, a explicat în cadrul evenimentului ca decizia de actualizare a listei va aduce un cost la bugetul de stat, dar si un beneficiu pacientilor. „Pâna în 2014 poate se va putea crea un spatiu financiar pentru actualizarea listei tinând cont ca bugetul din acest an a inclus si fondurile necesare pentru aplicarea directivei europene privind platile întârziate”, a afirmat acesta, continuând ca aceste cheltuieli nu vor mai exista anul viitor.

Totusi, presedintele CNAS, Cristian Busoi, considera ca impactul financiar ar fi mai mare si ca acesta nu trebuie calculat în functie de fondurile alocate pentru medicamente în acest an deoarece în 2013 au existat acele plati duble, de care vorbea si Radu Comsa.

„Daca actualizarea se va face de la 1 ianuarie 2014, impactul financiar ar fi mai mare, mai ales ca înca nu avem cardul de sanatate prin care sa se poata constrola prescrierile”, a mai spus Cristian Busoi.
Însa, conform lui, cea mai proasta situatie ar fi cea în care s-ar amâna decizia. „Trebuie sa se spuna daca se actualizeaza lista sau daca nu se actualizeaza pentru ca avem nevoie de predictibilitate”, a detaliat presedintele Casei.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie