Dosarul Hidroelectrica: Remus Vulpescu a facut denuntul contractului pagubos

 

Compania Energon Power, care ar fi urmat sa beneficieze de contractul de vânzare a energiei electrice la preturi care ar fi defavorizat Hidroelectrica, este, potrivit unor surse judiciare, un trader de energie înregistrat într-un paradis fiscal. Potrivit unor surse Digi24, denuntatorul ar fi Remus Vulpescu.

hidroelectricaUn milion patru sute de mii de euro este valoarea mitei estimate de procurori pentru încheierea unui contract cu „baietii destepti” din energie. Un consilier al ministrului Constantin Nita, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, si un director din cadrul companiei de stat au fost retinuti aseara de procurori pentru coruptie. Cei doi ar fi încercat sa convinga Consiliul Hidrolectrica sa voteze încheierea unui contract de vânzare a energiei electrice în valoare de 300 de milioane de euro.

Cei doi au ajuns acum în arest, retinuti pentru 24 de ore si au fost exclusi din toate functiile detinute.

Surse Digi24 spun ca denuntul ar fi fost facut de Remus Vulpescu – membru al aceluiasi Consiliu -, la începutul lunii octombrie. Procurorii au la dosdar înregistrari ale convorbirilor telefonice dintre Remus Vulpescu si Ioan Mihaila. Declaratiile denuntatorului au fost completate pe parcurs, pe masura ce evoluau faptele.

La dosarul cauzei exista doua volume de transcrieri ale convorbirilor telefonice.

Ioan Mihaila, membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, dar si consilier al ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita. Tatal deputatului Ioan Mihaila. A fost retinut pentru 24 de ore de procurori, pentru dare de mita.

În CV-ul publicat pe site-ul companiei de stat, Mihaila se descrie drept un specialist în hidroenergetica si puncteaza ca „nu a avut relatii de afaceri personal sau prin interpusi cu statul sau cu vreo companie din sistemul energetic national”.
Care erau termenii tranzactiei

Procurorii spun însa ca acesta i-a promis unui alt membru al aceluiasi Consiliu – Remus Vulpescu – un milion patru sute de mii de euro, ca sa voteze pentru semnarea unui contract de vânzare a energiei electrice catre o firma. Conditiile, sustin procurorii, erau nefavorabile societatii de stat: întelegerea urma sa fie parafata pe patru ani si viza vânzarea a peste sapte milioane de megawati ora la un pret de aproape 263 de milioane de euro.

Compania Energon Power, cea care ar fi urmat sa beneficieze de contract, potrivit unor surse judiciare, este un trader de energie înregistrat într-un paradis fiscal. Este controlat, potrivit presei de specialitate, de un om de afaceri din Cluj-Napoca si are contracte si cu centralele Turceni si Rovinari.

Întrebat daca s-au întors „baietii destepti”, Remus Borza, fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a raspuns: „Ei nu au plecat niciodata. (…) Era un contract în care Hidroelectrica nu câstiga nu câstiga 1 leu, pierdea 50 de lei la fiecare megawatt vândut”.

Promisiunea, spun procurorii, s-ar fi facut prin intermediul lui Eugen Bradean, director de trading în cadrul Hidroelectrica. Acesta a fost si el retinut pentru complicitate la luare si dare de mita.

Fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica spune ca avea demult rezerve fata de cei doi.

„Am cerut inclusiv premierului si ministrului înlocuirea lor”, spune Remus Borza.

Directoratul Hidroelectrica a respins, însa, contractul. Oferta, prezentata ca un proiect de succes de Bradean colegilor sai a obtinut un singur vot din partea celor cinci membri prezenti la sedinta din 22 octombrie. Daca ar fi fost aprobata, oferta Energon Power ar fi ajuns la Consiliul de Supraveghere, din care face parte cel de-al doilea retinut în acest caz, Ioan Mihaila pentru aprobare. Din Consiliu mai fac parte, Remus Borza, fostul administrator judiciar dar si Remus Vulpescu, consilier al ministrului Finantelor. Remus Borza este judecat pentru ca a încheiat contracte cu societatea de stat, desi se afla în conflict de interese.

Contractele cu baietii destepti au fost identificate drept una dintre cauzele care au dus la intrarea în insolventa a Hidroelectrica, în urma cu mai bine de un an. Acum, procedura de reorganizare s-a încheiat, iar compania de stat este în prezent sub supraveghere.
Contractul vizat de ancheta

– contract bilateral pe patru ani

– 7.012.800 MWh

– 262.980.000 euro

digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie