Modificarea legii privind imobilele preluate abuziv, a fost aprobata de Senat

 

Senatul a aprobat modificarea normelor în urma solicitarilor adresate primului-ministru Victor Ponta de catre structurile asociative ale alesilor locali.Comisiile locale pentru inventarierea terenurilor vor fi conduse de primarii de comuna, oras sau municipiu si nu de reprezentantii prefectului, cum este în prezent. Camera Deputatilor are ultimul cuvânt de spus!

Senatul RomanieiSenatul a aprobat modificarea Legii nr. 165/2013 Senatul a aprobat marti, 22 octombrie, cu 95 de voturi „pentru”, zece „împotriva” si trei abtineri, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Potrivit unui comunicat de presa emis de Agentia Nationala pentru Restituirea proprietatilor, „noua lege a restituirilor a fost modificata în urma solicitarilor adresate primului-ministru Victor Ponta de catre structurile asociative ale alesilor locali”.

Primarii conduc Comisiile locale pentru inventarierea terenurilor

„Prin adoptarea acestui proiect de lege, comisiile locale pentru inventarierea terenurilor vor fi conduse de primarii de comuna, oras sau municipiu. Legea nr. 165/2013 prevedea ca presedintii acestor comisii sunt reprezentantii institutiilor prefectului.

De asemenea, prin modificarea Legii nr. 165/2013, titularii de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001 pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor catre entitatile învestite cu solutionarea notificarii în vederea restituiri în natura sau compensarii imobilelor cu alte bunuri. În forma initiala a legii, returnarea dosarelor la nivel local era posibila doar în cazul solicitarilor formulate în temeiul legilor fondului funciar.

Daca imobilul nu poate fi identificat pe vechiul amplasament, despagubirile se calculeaza conform grilei notariale pentru localitatea respectiva

O alta modificare importanta a legii, aprobata de Senat, este prevederea potrivit careia, în cazul în care din documentele existente în dosarele de despagubiri nu se pot identifica vechiul amplasament sau caracteristicile tehnice ale imobilului, calculul despagubirilor se va face prin aplicarea valorii minime prevazuta de grila notariala pentru localitatea respectiva”, se arata în comunicatul ANRP.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 va fi supus saptamâna viitoare aprobarii Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala. Violeta Fotache, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie