MADR supune dezbaterii publice un proiect de ordin cu privire la reglementarea continutului si etichetarii gemurilor din Romania

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale supune dezbaterii publice un nou proiect de ordin prin care se modifica si completeaza Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, al ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 523/808/351/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea, etichetarea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe si a piureului de castane indulcit, destinate consumului uman.

borcane cu gemAstfel, se va transpune in legislatia nationala Directiva 2001/113/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind gemurile, jeleurile si marmeladele de fructe, precum si piureul de castane indulcit destinate alimentatiei umane, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu nr. 10 L din data de 12 ianuarie 2002.

Potrivit proiectul de act normativ, la fabricarea produselor definite in anexa nr. 1 la norme, adica al gemurilor, jeleurilor, marmeladei si piureului de castane se pot utiliza urmatoarele ingrediente:
–     miere, conform definitiei din actele normative in vigoare, in toate produsele, ca inlocuitor total sau partial al zaharurilor;
–     suc de fructe, numai in gem;
–     suc de citrice, in produsele obtinute din alte specii de fructe, numai in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
–     suc de fructe rosii, numai in gem si in gem extra obtinut din macese, capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii, prune si rubarba;
–     suc de sfecla rosie, numai in gem si jeleu obtinut din capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii si prune;
–     uleiuri esentiale de citrice, numai in marmelada si marmelada jeleu;
–     uleiuri si grasimi comestibile ca agenti antispumare, in toate produsele;
–     pectina lichida, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
–     coaja de citrice, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
–     frunze de Pelargonium odoratissimum, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra, in cazul in care sunt obtinute din gutui;
–     bauturi spirtoase, vin si vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie si extracte de vanilie, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
–     vanilina, in toate produsele cu exceptia magiunului de prune;
–     seminte de oleaginoase cum ar fi seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, numai in magiun de prune;
–     nuci, alune de padure, caju, castanet, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan,numai in magiun de prune.

Consulta AICI proiectul

infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie