Instanta de judecata poate dispune inlocuirea masurii sanctiunii aplicata de angajator
In urma verificarii jurisprudentei la nivelul intregii tari, s-a constatat ca in cazul actiunilor avand ca obiect contestatii impotriva deciziei prin care s-a luat o masura disciplinara impotriva salariatului, atunci cand s-au admis contestatiile, solutiile pronuntate au fost diferite sub aspectul posibilitatii instantei de judecata de a inlocui sanctiunea aplicata cu o alta sanctiune apreciata de instanta de judecata ca fiind corecta.
Astfel, intr-o orientare jurisprudentiala s-a sustinut ca instanta de judecata poate dispune inlocuirea masurii sanctiunii aplicata de angajator cu o alta sanctiune disciplinara, potrivit gradului de vinovatie si pericolului concret al faptei, in timp ce in practica s-au regasit si o serie de solutii juridice in care s-a sustinut ca aplicarea sanctiunii disciplinare nu constituie atributul instantei judecatoresti care poate exercita numai un control de legalitate si temeinicie a actului de sanctionare disciplinara.
Avand in vedere practica neunitara s-a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie recurs in interesul legii cu privire la posibilitatea instantei de judecata, sesizate cu o contestatie impotriva deciziei prin care s-a luat o masura disciplinara impotriva salariatului, de a inlocui sanctiunea disciplinara aplicata de catre angajator.
In solutionare Inalta Curte de Casatie si Justitie a apreciat ca procedand la inlocuirea sanctiunii, instantele fac de plin aplicabil principiul non reformatio in pejus, consacrat de dispozitiile art. 481, respectiv art.502 din Codul de procedura civila. S-a apreciat ca in acest mod instanta procedeaza la echilibrarea raporturilor dintre parti, in sensul ca angajatului nu i se creeaza o situatie mai grea decat cea avuta anterior contestarii masurii disciplinare, insa asigura si realizarea scopului raspunderii disciplinare, astfel ca daca s-ar recunoaste numai dreptul instantei de a anula sanctiunea aplicata, angajatul ar ramane nepedepsit, nemaiputandu-se aplica o noua sanctiune pentru aceeasi fapta.
Prin decizia nr.11/2013 completul competent al Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa solutioneze recursul in interesul legii a stabilit: Instanta competenta sa solutioneze contestatia salariatului impotriva sanctiunii disciplinare aplicate de catre angajator, constatand ca aceasta este gresit individualizata, o poate inlocui cu o alta sanctiune disciplinara.
Articol scris de Lorena Stoian, Senior Associate, Predoiu Law Office, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!