Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca romanii ar trebui sa aiba incredere in sistemul bancar romanesc

 

Românii trebuie sa aiba încredere în sistemul bancar românesc si sa nu depuna banii în strainatate, a aratat miercuri, la o dezbatere culturala, guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), Mugur Isarescu.

mugur isarescu‘Dupa Miron Costin, un model de domnitor stapân pe el si reprezentând ceva a fost Radu Mihnea, cel care a avut trei domnii în Tara Româneasca si una în Moldova. A fost primul domn român care si-a deschis un depozit la Venetia. Sa fac o gluma: a plecat cu banii în strainatate. A depus atunci 20.000 de galbeni. Acest domn apela la un model modern de economisire a banilor, spune autoarea cartii /Nadia Manea în cartea ‘Cronicarii, adevarul si puterea. Istorie si ideologie în cronicistica moldoveneasca a secolului XVII-lea’, lansata, miercuri, la sediul BNR, n.r./. Am fost putin revoltat de aceasta invitatie a autoarei de a ne depune banii în strainatate. Si Constantin Brâncoveanu si-a depus banii în strainatate si uite cum a sfârsit… Deci, nu este bine sa ne depunem banii în strainatate, ci sa avem încredere în sistemul bancar românesc’, a afirmat Isarescu.

Potrivit Guvernatorului BNR, bancile centrale si guvernatorii acestor institutii au o obsesie de care se vorbeste, respectiv inflatia.

‘Despre bancile centrale si guvernatori se spune ca au o obsesie: inflatia. În mare masura au dreptate. Banca Nationala a mai dezvoltat o preocupare, sa nu zic obsesie: sprijinirea faptelor de cultura. Avem ocazia sa ne bucuram de o dezbatere sub genericul ‘Cronicarii – contemporanii nostri’. Am parcurs cu interes paginile cartii. Aceasta este chiar atractiva, si fara sa am pretentia sa concurez cu audienta, am ‘pigulit’ câteva lucruri care mi s-au parut mai interesante, mai ales cele legate de problemele unei banci centrale, vazute prin ochii unor cronicari din secolele trecute (…)’, a mentionat oficialul Bancii Nationale.

Banca Nationala a României /BNR/ a organizat, miercuri, o dezbatere cu tema ‘Cronicarii – contemporanii nostri’, la care invitat special a fost Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR.

Discutiile au pornit de la lucrarea cu titlul ‘Cronicarii, adevarul si puterea. Istorie si ideologie în cronicistica moldoveneasca a secolului XVII-lea’, scrisa si lansata, cu aceasta ocazie, de Nadia Manea.

Printre invitatii la eveniment s-au aflat reprezentanti ai Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, respectiv Adrian Cioroianu – decan, si Stelian Brezeanu – prof. univ. dr.(A – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie