Dan Nica: Privatizarea Romtelecom este o prioritate pentru autoritati, luandu-se in calcul listarea atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si la cea din Londra sau Frankfurt

 

Ministrul Dan Nica a anuntat ca procedura este o prioritate si ca se ia în calcul derularea acesteia pe Bursa de la Bucuresti si cea din Londra sau Frankfurt

romtelecomSelectia consultantului ar putea fi finalizata la 7 noiembrie, dar avocatii care ajuta la realizarea acesteia au contract pe doi ani

Statul încearca din 2005 sa finalizeze privatizarea companiei, dar toate tentativele au esuat pâna în prezent

Ministrul pentru Societatea Informationala (MSI), Dan Nica, a anuntat ieri ca privatizarea Romtelecom este o prioritate pentru autoritati, luându-se în calcul listarea atât la Bursa de Valori Bucuresti, cât si la cea din Londra sau Frankfurt, dar aceasta procedura ar putea dura mai mult decât se doreste având în vedere ca firma de avocati selectata în vederea alegerii consultantului care va finaliza privatizarea are un contract pe urmatorii doi ani.
Potrivit documentatiei de atribuire pentru achizitia de „Servicii juridice în procesul de finalizare a privatizarii SC Romtelecom SA”, postat pe site-ul MSI, durata acordului-cadru este de 24 de luni de la data semnarii contractului, respectiv 6 septembrie 2013, valoarea contractului fiind de „minimum 128.000 lei – maximum 500.000 lei”. Firma selectata sa presteze servicii juridice pentru finalizarea privatizarii Romtelecom este „Bulboaca si Asociatii”.
Actiunea de finalizare a procesului de privatizare Romtelecom a demarat initial în 2005, trei ani mai târziu, în 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale reluând actiunile de finalizare a privatizarii operatorului, dar acestea nu au avansat.
Ieri însa, la mai putin de doua saptamâni de când Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) cerea imperios listarea la Bursa a Romtelecom si desecretizarea contractului de privatizare încheiat în 1998 cu grupul OTE, ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, anunta ca este luata în calcul o listare duala, la Bucuresti si Londra sau Frankfurt.
„Privatizarea Romtelecom va fi un succes. Pâna la mijlocul lunii noiembrie contractul cu viitorul consultant financiar va fi semnat. Vrem sa listam la bursa actiunile Romtelecom si tinem la acest aspect. Poate fi o listare duala, Bucuresti – Londra sau Bucuresti – Frankfurt”, a spus ieri ministrul Dan Nica,  precizând ca MSI va aloca, din propriul buget, 2 mil. lei pentru plata contractelor de consultanta în procesul de privatizare a Romtelecom, suma reprezentând partea fixa a onorariului consultantului, la care se va adauga o componenta variabila, conform unui act normativ adoptat în prima parte a lunii septembrie.

AIPC a cerut listarea si desecretizarea contractului încheiat în 1998

Într-o scrisoare adresata în urma cu mai putin de doua saptamâni ministrului Dan Nica, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) cerea din nou desecretizarea contractului de privatizare al Romtelecom, exprimându-si speranta ca, macar acum – dupa 15 ani de la privatizare -, compania va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, dar si ca Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va interveni în cazul în care Romtelecom va dori sa fuzioneze cu Cosmote.
„Consideram ca finalizarea privatizarii Romtelecom prin intermediul pietei de capital este cea mai transparenta metoda, fiind evitat astfel riscul unor critici ulterioare privind corectitudinea pretului, dar poate fi obtinut un pret pe care piata îl considera corect. Astfel, printr-un exit prin intermediul Bursei, statul câstiga atât pe termen scurt (din vânzarea pachetului de actiuni), dar si pe termen lung (prin stimularea si cresterea masei de investitori care platesc impozit pe profitul obtinut pe piata de capital)”, mentiona AIPC.
Pe de alta parte, AIPC acuza Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) ca a ignorat din nou cererea sa de desecretizare a contractului de privatizare a Romtelecom, ultima solicitare fiind facuta în urma cu mai bine de o luna.
„… Pe aceasta cale solicitam din nou MSI sa prezinte contractul de privatizare a Romtelecom sau un raspuns la solicitare, având în vedere ca a trecut termenul legal în care trebuie acordat macar un raspuns”, noteaza AIPC într-un comunicat remis presei, constatând ca se repeta „aceeasi poveste ca în anul 2011, când AVAS nu a dat curs solicitarii AIPC pentru desecretizarea contractului de privatizare”.

Conditiile impuse potentialilor consultanti, dificil de îndeplinit

Statul român încearca din nou sa privatizeze pachetul minoritar de actiuni pe care îl detine la Romtelecom, dupa mai multe tentative esuate, impunând potentialilor consultanti conditii dificil de atins chiar si în cazul asocierii unor firme. În plus, în ciuda faptului ca actionarul principal – OTE – a refuzat deocamdata sa mai cumpere actiuni ale statului la Romtelecom, motivându-si gestul prin continuarea crizei economice si expunerea grupului elen la datorii, statul încearca sa vânda cele 46% dintre actiunile Romtelecom la un pret aproape dublu fata de cifra de afaceri a companiei din 2012, ca sa nu mai vorbim de pierderile înregistrate în anii 2010 si 2011.
Altfel spus, fara a se fi angajat în fata vreunei institutii internationale, Executivul a parcurs deja ultimii pasi spre privatizarea a aproape jumatate dintre titlurile uneia dintre cele mai mari societati, devenita brusc profitabila, dupa mai multi ani de pierderi…
Potrivit anuntului MSI pentru cererea de oferta pentru servicii de consultanta în vederea vânzarii pachetului minoritar de actiuni pe care MSI îl detine la SC Romtelecom SA, sunt asteptati pâna la data de 7 noiembrie „consultanti specializati, banci de investitii sau consortii formate dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care se bucura de reputatie internationala si care au capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital vor putea depune ofertele de participare, dupa achizitionarea cererii de oferta contra sumei de 10.000 euro”.
Conditiile impuse însa sunt dificil de îndeplinit odata ce viitorii ofertanti trebuie sa dovedeasca faptul ca au participat în ultimii 10 ani, în calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autoritati publice din România sau la nivel international, în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei la momentul demararii procesului de privatizare sau au finalizat în ultimii 10 ani cel putin un contract de consultanta a guvernelor/ministerelor altor autoritati publice din România sau la nivel international, în cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat în ultimii 5 ani în calitate de consultant în investitii financiare pe piata de capital sau vânzari de pachete de actiuni, cumulate în mediul privat, în valoare de cel putin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de catre minister.

Privatizare etapizata, demarata în 1998

Guvernul a încercat în numeroase rânduri sa vânda participatia majoritara pe care o detinea la compania de stat Romtelecom, reusind în 1998 sa înstraineze 35% dintre titluri pentru 675 mil. dolari, privatizare continuata în 2003, când grupul OTE a mai achizitionat aproape 19% dintre actiuni pentru înca 273 mil. dolari. Altfel spus, pentru întreg pachetul de 54%, OTE a platit 948 mil. dolari, mult mai putin decât cel 1 miliard de euro pe care se pare ca statul l-ar cere pentru vânzarea pachetului de aproape 46% dintre titluri.

Pierderi mari în 2010 si 2011, profit în 2012

Romtelecom ofera servicii complexe pe piata de comunicatii, precum telefonie fixa, Internet, televiziune digitala, IPTV, servicii combinate de date si voce si un program permanent controlat de Customer Care.
Actiunea de finalizare a procesului de privatizare Romtelecom a demarat initial în 2005. În 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a reluat actiunile de finalizare a privatizarii operatorului, dar acestea nu au avansat.
Datele actuale ale ministerului de resort privind situatia financiara a Romtelecom în ultimii trei ani releva ca, în 2010, a fost înregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei. În 2011, pierderea companiei a urcat la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.
Statul român detine, prin intermediul Ministerului pentru Societatea Informationala, 45,99% din capitalul social al companiei.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie