Consiliul Baroului Bucuresti a decis ca Doru Bostina sa fie reinscris in tabloul avocatilor activi

 

Consiliul Baroului Bucuresti a decis, in cadrul sedintei de luni, ca Doru Bostina sa fie reinscris in tabloul avocatilor activi, ca urmare a unei solutii a instantei de suspendare a deciziei prin care s-a hotarat radierea lui din lista respectiva, a declarat decanul Baroului, Ion Ilie Iordachescu.

Doru Bostina

Doru Bostina

„Cu referire la avocatul Bostina Doru, Consiliul Baroului Bucuresti a luat astazi (luni – n.r.) o hotarare, avand in vedere solutia pronuntata de catre instanta de judecata in sensul suspendarii efectelor hotararii Consiliului UNBR privitoare la excluderea din profesie a acestui avocat. Astazi, Consiliul Baroului Bucuresti, in baza hotararii pronuntate de catre aceasta instanta de suspendare a executarii, a stabilit ca trebuie reinscris avocatul Bostina pe tabloul avocatilor activi”, a spus avocatul Iordachescu, citat de Mediafax.

De altfel, potrivit sursei citate, Consiliul Baroului Bucuresti a decis si suspendarea efectelor hotararii pronuntate anterior de radiere a avocatului Bostina de pe tabloul avocatilor.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, in 16 octombrie, sa admita cererea de reabilitare a avocatului Doru Bostina, in urma acestei solutii existand posibilitatea ca faptele penale comise de acesta sa fie sterse din cazier. Solutia instantei de judecata nu este insa definitiva.

Judecatorii de la CAB au luat aceasta decizie in baza articolului 134 Cod penal, conform caruia „reabilitarea persoanei fizice are loc de drept in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de trei ani condamnatul nu a savarsit nicio alta infractiune. Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept daca in decurs de trei ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, dupa caz, pedeapsa complementara, a fost executata sau considerata ca executata si persoana juridica nu a mai savarsit nicio alta infractiune”.

„In baza art.134 C.p. coroborat cu art.133 C.p. si ref. la art.86 C.p. constata intervenita reabilitarea de drept privind pe numitul Bostina Catalin Doru referitor la pedeapsa rezultanta de 3 luni inchisoare alicata in conditiile art.81 C.p. prin sentinta penala nr.152/F/31.03.2011 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala, ramasa definitiva prin deczia penala nr.2696/12.07.2011 a ICCJ – Sectia penala”, se precizeaza in minuta sedintei.

Consiliul Baroului Bucuresti a decis, la 27 august, radierea lui Bostina din taboul avocatilor, dupa ce acesta a fost condamnat definitiv la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri si uz de fals.

Potrivit unui comunicat al Baroului Bucuresti de la acel moment, decizia UNBR din 29 iunie prin care s-a constatat incetarea calitatii de avocat a lui Bostina a fost luata in baza articolelor 14, litera a, si 27, litera d, din Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Astfel, conform articolului 14, lit. a, din Legea 51/1995, „este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”.

Potrivit articolului 27, litera d, calitatea de avocat inceteaza daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii.

Avocatul Doru Catalin Bostina a fost condamnat pe 31 martie 2011 de Curtea de Apel Bucuresti la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, dar acesta a contestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Instanta suprema a respins ca nefondat recursul avocatului Doru Bostina, in iulie 2011, iar decizia a ramas definitiva.

Avocatul a atacat la Curtea de Apel Bucuresti decizia UNBR, instanta hotarand in acest sens suspendarea executarii deciziei din 29 iunie.

Casa de avocatura „Bostina si Asociatii” anunta pe 30 iunie ca Doru Bostina, managing partner al casei de avocatura pana la acea data, va lucra ca director de dezvoltare al societatii, iar pozitia de managing partner va fi preluata de Gheorghe Bostina, tatal acestuia. Schimbarea a intrat in vigoare in aceeasi zi. Rodica Buliga, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie