Anularea acordurilor date Chevron pentru explorarea gazelor de sist, ceruta in instanta de patru ONG-uri

 

Patru ONG-uri cer magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti anularea acordurilor în baza carora compania Chevron a primit dreptul de explorare a gazelor de sist în perimetrul Bârlad si în trei zone din judetul Constanta.

Curtea de Apel Bucuresti„Procesul este în faza în care partile administreaza probe, în sensul ca fiecare dintre parti depune acte, noi ca sa dovedim ca gazele de sist nu sunt bune, Chevron ca sa dovedeasca cât de bune sunt ele. În plus, trebuie sa cerem niste acte care au stat la baza acestor acorduri petroliere, care au fost emise de Guvern si de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, acte care nu sunt înca la dosar”, a declarat, miercuri, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Asociatiile care au actionat în instanta Guvernul, compania Chevron si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sunt Salvati Bucurestiul, Euro-Agora, România Dreapta, Greenpeace CEE România si Pro Vulcan. Aceasta din urma a fost însa scoasa din cauza pentru ca nu este înregistrata ca ONG.

Potrivit reprezentantilor organizatiilor reclamante, acordul petrolier pentru perimetrul Bârlad a fost dat printr-o Hotarâre de Guvern în anul 2004, în timp ce pentru cele trei perimetre din judetul Constanta, respectiv Adamclisi, Vama Veche si Costinesti, acordurile petroliere s-au dat în 2012.

„În cadrul termenului de azi (miercuri, n.r.) am depus legea prin care Parlamentul francez a dispus, pe o perioada nedeterminata, sa opreasca toate explorarile si exploatarile gazelor de sist în Franta si prin care suspenda toate avizele pe care Guvernul francez le daduse deja, inclusiv o decizie foarte recenta a Curtii Constitutionale Franceze, care spune ca aceasta lege este constitutionala. Am mai depus o hotarâre foarte recenta a Parlamentului European, care spune ca trebuie sa se modifice directiva pentru elaborarea raportului de mediu, special pentru gaze de sist, pentru ca ele, nefiind incluse în dreptul european, în momentul în care s-a dat aceasta directiva si, odata cu acordul petrolier, ele puteau fi exploatate fara vreo mare constrângere”, a mai spus Nicusor Dan.

Pe de alta parte, avocatul companiei Chevron a depus, la termenul de miercuri, un CD în care este prezentat procedeul de explorare a gazelor de sist.

Urmatorul termen a fost stabilit de judecatori la 20 noiembrie. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie