Un nou proiect de lege pentru salvarea incompatibililor

 

Parlamentarii PSD se întrec în initiative favorabile alesilor locali incompatibili, chiar daca ANI le-a atras atentia ca vor aduce imaginii României prejudicii în plan extern. Un nou proiect de lege, initiat de 18 senatori, asteapta acum unda verde.

Agentia Nationala pentru IntegritateOptsprezece senatori PSD, printre care Serban Valeca si Gabriela Vrânceanu Firea, au initiat un nou proiect de lege menit sa-i apere pe presedintii de consilii judetene si primarii care au probleme cu ANI din cauza incompatibilitatii. Potrivit documentului, edilii si sefii CJ-urilor sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ-teritoriale în asociatiile de dezvoltare intercomunitare. Legea mai prevede extinderea competentei presedintilor de CJ în ceea ce priveste numirea, sanctionarea si eliberarea din functie a conducatorilor institutiilor locale. Motivul: primarii au astfel de atributii, iar sefii de CJ nu.

Proiectul va fi corelat cu un altul pe aceeasi tema, initiat de deputatul PSD Florin Iordache si alti cinci colegi de partid. Acest din urma proiect a fost aprobat de comisia de administratie a Senatului si prevede participarea alesilor locali în conducerea asociatiilor intercomunitare, care vor avea un statut similar ONG-urilor.

Prin ce se explica emulatia legislativa pe aceasta tema? Legea 161/2003 le interzice alesilor locali sa faca parte din CA si AGA ale societatilor comerciale. Pe baza prevederii, ANI a declarat incompatibili mai multi alesi locali. Daca instantele valideaza sesizarile ANI, alesii locali vizati îsi vor pierde mandatele. Parlamentarii USL le-au promis primarilor si sefilor consiliilor judetene ca vor rezolva problema, avansând mai multe scenarii. Printre acestea se numara schimbarea integrala a legii, astfel încât sa se refere si la cei incompatibili pentru participarea în CA sau AGA la nivelul unui singur judet, nu doar la nivel regional. O alta varianta, avansata de liderul liberal Crin Antonescu, viza o amnistiere a incompatibililor, pe ideea ca modificarea legii nu va actiona retroactiv.

Argumentele ANI

Pe lânga dorinta alesilor locali de a scapa de cercetarile ANI, subiectul are si o miza financiara. Între 2014 si 2020, România urmeaza sa primeasca de la Uniunea Europeana, prin Programul Sectorial de Mediu, 3,5 miliarde de euro. Banii vor fi împartiti pe proiecte tocmai prin aceste asociatii intercomunitare. Operatorii regionali primesc banii de la UE pentru ca România nu are înca regiuni. La acest nivel se organizeaza licitatiile si sunt desemnate firmele câstigatoare.

ANI a transmis Senatului un punct de vedere prin care explica de ce se opune modificarii legislatiei. Potrivit ANI, participarea alesilor locali în AGA operatorilor regionali constituie „un caz flagrant de incompatibilitate“. Mai mult, ANI afirma ca modificarile discutate de Senat ar urmari „satisfacerea unor interese personale ale alesilor locali cu scopul clar de a eluda, pe de o parte, dispozitiile legale existente, iar pe de alta parte de a crea cadrul necesar pentru exercitarea atributiilor în stare de conflict de interese“.

În plus, ANI avertizeaza asupra faptului ca, daca modificarile vor primi votul final al Parlamentului, schimbarea legislatiei „va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin MCV“. Romulus Georgescu, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie