Investitiile la Unitatea 5 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda vor fi sistate

 

Actionarii noi si vechi ai SN Nuclearelectrica (SNN) vor decide pe 21 noiembrie sistarea investitiei la Unitatea 5 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. Înca nu este definitiv decisa soarta reactoarelor 3 si 4.

cernavodaPe ordinea de zi a adunarii actionarilor Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) din 21 noiembrie figureaza si aprobarea sistarii investitiei la Unitatea 5 a Centralei Nuclearelectrice Vernavoda, care ar fi urmat sa aiba o putere de 700 MW.

Totodata, actionarii SNN urmeaza sa aprobe schimbarea destinatiei siutilizarii spatiilor si structurii deja utilizate, aferente Unitatii 5, pentru „alte activitati în legatura cu exploatarea în siguranta a Unitatilor 1 si 2 si, ulterior, a Unitatilor 3 si 4, în conditii de siguranta si securitate nucleara”, se spune în convocatorul AGA, trimis la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Lucrarile la Unitatea 5 sunt realizate în proportie de numai 2,8%. În vreme ce la reactoarele 3 si 4 s-au realizat în proportii de 50, respectiv 15%.

Investitia în Unitatea 5 dupa proiectul CANDU 700 nu mai este fezabila, potrivit notei de fundamentare a hotarârii guvernului privind sistarea.

„Estimându-se ca data de punere în functiune a Unitatii 5 anul 2025, se poate considera, ca la acea data, autorizarea va fi practic imposibila, Uniunea Europeana neacceptând decât grupuri energetice nucleare de generatii noi: III plus si IV, acest proiect fiind de generatia II plus”, se spune în documentul guvernamental.

România cauta investitori pentru cele doua unitati, proiect evaluat la 6,5 miliarde de euro si în care statul contribuie cu 84%, prin Nuclearelectrica, la compania de proiect, restul fiind împartit cu Enel si ArcelorMittal. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie