Consolidarea protectiei datelor personale in UE

 

Propunerile de sanctiuni prezentate de Comisia Europeana pentru a consolida protectia datelor personale în UE au fost sustinute luni de Parlamentul European, un semnal clar adresat liderilor europeni cu câteva zile înaintea unui summit, transmite AFP.

parlamentul europeanDocumentul aprobat luni de Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European cu 49 de voturi pentru si unul contra sprijina si întareste propunerile formulate de comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, pentru a controla transferul de date personale ale cetatenilor din UE si a pedepsi abuzul.

Initiativa trebuie aprobata prin vot în sedinta în cursul unei viitoare sesiuni a Parlamentului.

‘Cu o foarte larga majoritate, Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European a trimis un semnal puternic: începând de astazi (luni), protectia datelor este o afacere europeana’, si-a exprimat satisfactia Viviane Reding.

Proiectul de lege europeana impune marilor grupuri din domeniul internetului sa obtina consimtamântul prealabil al persoanelor pentru utilizarea datelor lor personale, sub pedeapsa unor amenzi.

Marea Britanie, Olanda si Irlanda au emis serioase rezerve în legatura cu aceasta initiativa considerata mult prea severa cu micile companii.

Europenii au descoperit PRISM, programul informatic derulat de Agentia Nationala de Securitate (NSA) pentru a scana comunicatiile electronice online de pe site-urile Facebook, Google sau Skype.

Datele personale ale cetatenilor europeni sunt transferate si folosite în Statele Unite fara sa li se aduca la cunostinta si fara sa aiba posibilitatea de a se apara în fata tribunalelor americane din cauza Patriot Act, adoptat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Comisarul Reding vrea sa împiedice ca datele persoanele ale cetatenilor din UE sa paraseasca spatiul european fara consimtamântul acestora.

Propunerile sale se doresc descurajante pentru companiile americane active pe teritoriul UE care transfera date europene în Statele Unite.

În cazul încalcarii regulilor europene, Viviane Reding recomanda sanctiuni ce pot merge pâna la 2% din cifra anuala de afaceri la nivel mondial ale unor companii ca Google sau Facebook. Parlamentul European s-a pronuntat luni pentru majorarea la 5% a cuantumului acestor amenzi.(AS – editor: Alic Mîrza), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie