Aurelia Draghici este noul director general interimar al Institutului Cantacuzino

 

Medicul Aurelia Gratiela Draghici a fost numita director general al Institutului Cantacuzino, printr-un ordin semnat de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la aproape trei luni de la demiterea lui Radu Iordachel.

Institutul Cantacuzino„Ministrul Sanatatii i-a dispus noului director realizarea planului de actiuni întocmit de Consiliul de Administratie (…) si sa aiba în vedere prevenirea unor situatii precum cele care au dus la destituirea fostului director general”, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni seara, de Ministerul Sanatatii (MS).

Noul director al institutului, dr. Aurelia Draghici, are 47 de ani si este medic primar obstetrica-ginecologie si consilier general al Capitalei, din partea USL.

Potrivit MS, raportul Corpului de control al ministrului Sanatatii referitor la activitatea defectuoasa a fostului director general consemneaza, printre altele, faptul ca acesta, „prin activitatea desfasurata, dovedeste lipsa de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu si lung, toate acestea având un impact negativ asupra functionarii Institutului Cantacuzino”.

MS enumera si principalele concluzii ale raportului, printre care aceea ca „sase contracte au fost încheiate cu aceiasi firma de avocatura, cabinetul de avocatura Gavriloi Marius, firma care, în prezent îl reprezinta pe directorul general, domnul Radu Iordachel în dosarul nr. 8116/299/2013, cauza în care Ministerul Sanatatii a formulat o contestatie la executare silita iar domnul Radu Iordachel are
calitatea de pârât (intimat)”.

O alta concluzie privind mandatul lui Iordachel la conducerea institutului este ca „directorul general, prin activitatea desfasurata, dovedeste lipsa de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu si lung, toate acestea având un impact negativ asupra functionarii institutului, prin urmare, la 30.06.2013, institutul înregistreaza pierderi de aproximativ 6.596 mii lei”, mai precizeaza MS.

„Invocarea lipsei de atributii privind reluarea productiei de vaccin si a faptului ca atributiile au fost conferite integral Directorului General Adjunct, este falsa. Directorul General Adjunct are atributii, conform Hotarârii CA nr. 123/11.02.2013 si a deciziei nr. 177/08.02.2013, în ceea ce priveste investitiile si finalizarea ariei de fabricatie a vaccinului gripal, precum si obtinerea autorizatiilor de ANMDM pentru acesta”, mai arata MS, despre Iordachel.

Tot despre fostul director, MS reclama, citând din raport, „întocmirea unui dosar de achizitie, semnarea unui contract si receptia lucrarilor aferente fara a avea acordul Comitetului
de Directie în acest sens”. „Comitetul de Directie a fost informat doar cu privire la existenta unei oferte si la faptul ca aceasta urma sa mai fie negociata. De la sine putere, domnul director general Radu Iordachel, fara a avea aprobarea Comitetului Director, a pus rezolutie pe oferta firmei S.C. EST Proiect, pentru servicii de analiza seismologica, ca fiind aprobata în sedinta din data de
02.07.2013, fapt nereal, întrucât în cadrul sedintei se mentioneaza negocierea si a unui alt cost”, se arata în comunicatul MS.

Lui Iordachel i se mai reproseaza „neîndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul sedintei CA din 30.05.2013, privind demararea negocierilor contractului colectiv de munca la nivel de
unitate, cu repercursiuni asupra disponibilitatii personalului adecvat pentru productia vaccinului gripal”, precum si faptul ca „mai multe proiecte finantate din fonduri europene, derulate de Institut, au
probleme grave în implementare, conform informarii facute în sedinta CA din data de 30.05.2013, cu consecinte asupra situatiei juridice si economice a Institutului, firma Paralela 45 solicitând
insolventa acestuia”.

Radu Iordachel a fost demis de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, din cauza unor deficiente de management, au declarat în 31 iulie, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Sanatatii.

Atributiile lui Iordachel i-au fost date atunci directorului adjunct Ovidiu Antal, au mai spus sursele citate.

Radu Iordachel a declarat ca eliberarea sa din functie este ilegala si o va ataca în instanta, însa mai grav, în opinia sa, este ca institutia nu mai produce niciun vaccin, nici macar cel gripal anuntat de MS.

Iordachel ocupa aceasta functie din aprilie 2012, fiind numit în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat dupa ce sindicatul institutiei i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activitatii institutului.

Radu Iordachel s-a aflat si anterior la conducerea Institutului Cantacuzino, însa a fost demis, în aprilie 2010, de catre ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, pe motiv ca planul de masuri corective si de remediere a deficientelor la liniile de productie ale institutului nu a fost îndeplinit.

În luna mai, ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca Institutul Cantacuzino devine, prin hotarâre de guvern, serviciu de interes economic general si va primi din fondul de rezerva al Guvernului 10 milioane de lei, suma care nu reprezinta ajutor de stat, ci compensatie financiara din partea statului.

Nicolaescu a mai precizat atunci ca s-a ocupat personalul de reluarea activitatii institutului si a discutat cu Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca productia de vaccin antigripal sa poata fi reluata în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuita împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior închisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a început declinul în februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricatie. În aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie