Ultima varianta de revizuire a Constitutiei trebuie trimisa Comisiei de la Venetia pana in ianuarie 2014

 

România trebuie sa trimita Comisiei de la Venetia ultima varianta de revizuire a Constitutiei în ianuarie 2014, daca doreste ca aceasta sa poata fi adoptata pe parcursul anului viitor, a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele acestui for, Gianni Buquicchio.

ConstitutiaPresedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a precizat ca nu este „nemultumit” de faptul ca autoritatile române nu au trimis ultima varianta de revizuire a Constitutiei pâna la sfârsitul lunii septembrie – asa cum se angajasera în urma vizitei din iulie, la Bucuresti, a reprezentatilor acestei institutii. „Eu am fost – si am vorbit cu prietenii din România, cu autoritatile – împotriva ritmului foarte rapid pentru ca, initial, doreau revizuirea Constitutiei pâna la sfârsitul anului 2013. Dar revizuirea Constitutiei este un lucru serios, trebuie sa ai timpul necesar, fara a amâna bineînteles pâna la calendele grecesti, este nevoie de o perioada rezonabila. De aceea nu sunt nemultumit de aceasta amânare si, daca se va revizui Constitutia pâna la sfârsitul anului viitor, va fi un succes”, a precizat Buquicchio.

Gianni Buquicchio a avertizat autoritatile române ca trebuie sa trimita ultima varianta de modificare a Constitutiei pâna cel târziu în ianuarie 2014, pentru ca membrii Comisiei de la Venetia sa poata studia si evalua documentul.

„Au fost câteva neîntelegeri si amânari. Dupa vizita din iulie am stabilit cu Comisia parlamentara (de revizuire a Constitutiei – n.r.) sa primim un nou draft pâna la sfârsitul lunii septembrie. Dar acest draft nu a fost gata si acum calendarul e urmatorul: imediat ce aceasta varianta este gata, dar cel mai târziu la începutul lui 2014, pentru a putea sa-l vedem, sa lucram pe el, astfel încât sa pregatim o opinie finala preliminara pentru sesiunea noastra din martie”, a explicat presedintele Comisiei de la Venetia.

Întrebat daca ultima varianta trebuie trimisa neaparat în ianuarie, Gianni Buquicchio a confirmat. „Da, în ianuarie, pentru ca în februarie este putin cam târziu, pentru ca avem nevoie de ceva timp pentru a discuta cu autoritatile române si cu societatea civila”, a spus presedintele Comisiei de la Venetia, adaugând ca forul pe care-l conduce are nevoie de o luna pentru a putea emite o evaluare în sesiunea din martie, urmând ca în iunie sa prezinte evaluarea finala. „Comisia parlamentara va tine cont, speram, de sugestiile noastre pentru o posibila îmbunatatire a textului si apoi putem da o opinie finala în iunie pentru ca proiectul (de revizuire a Constitutiei – n.r.) sa poata fi adoptat înainte de finalul anului”, a subliniat Gianni Buquicchio.

Presedintele Comisiei de la Venetia a precizat ca aceasta organizatie nu da lectii si nu impune nimic, dar doreste ca tarile membre sa tina cont de opinia sa.

„Noi nu dam lectii, nu impunem nimic, tine de autoritatile nationale si de populatie sa aleaga propriul sistem. (…) Fireste, ne dorim ca opinia noastra sa fie luata pe deplin în considerare de catre tara respectiva, întrucât noi nu nu avem caracter politic, suntem impartiali si singurul lucru pe care-l vrem este bunastarea tuturor tarilor membre. De obicei, statele care coopereaza cu noi urmeaza în mare masura toate sugestiile si recomandarile noaste. Dar noi nu avem puterea de a impune ceva, statul poate urma sau nu aceste recomandari”, a mai spus Gianni Buquicchio.

Acesta a precizat ca actuala revizuire raspunde „unei nevoi reale, care a aparut odata cu criza de anul trecut”. „Noi ne-am exprimat opinia asupra situatiei legale si consideram ca sunt câteva lucruri care nu functioneaza bine. Si n-am fost singurii. Si Uniunea Europeana a fost nemultumita, si Consiliul Europei. România este membra a Consiliului Europei de 20 de ani si a Uniunii Europene din 2007, astfel ca ne asteptam ca România sa se comporte ca si alte tari europene”, a spus acesta.

Întrebat daca România va suferi prejudicii de imagine în cazul în care nu respecta recomandarile, Gianni Buquicchio a precizat ca organizatiile internationale sunt „atente” la ceea ce spune Comisia de la Venetia. „Dupa cum spuneam, noi nu avem puterea de a impune nimic, dar, bineînteles, toate organizatiile internationale, printre care Consiliul Europei si Uniunea Europeana, vor fi atente la ceea ce vom spune. Ar putea exista o serie de prejudicii privind imaginea României, dar cel mai important este ca lucrurile vor continua sa nu functioneze bine”, a spus Gianni Buquicchio, exprimându-si speranta ca Parlamentul si Comisia parlamentara vor urma „pe cât posibil sfaturile noastre întelepte”.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, la 29 septembrie, la Pitesti, ca forma finala a proiectului de revizuire a Constitutiei va fi trimisa Comisiei de la Venetia „probabil în cursul anului 2014”, si nu cum se convenise initial, la sfârsitul lunii septembrie.

Antonescu a declarat, într-o conferinta de presa, ca modificarea Constitutiei ramâne o prioritate a USL si ca finalizarea proiectului a fost întârziata din cauza deciziei Curtii Constitutionale privind aplicarea noii legi a referendumului, iar Comisia de la Venetia va fi informata despre motivele amânarii.

„Probabil în cursul anului viitor, când vom avea forma definitivata, vom avea si o consultare cu Comisia de la Venetia. Ramâne o prioritate pentru USL. Noi am vorbit despre modificarea Constitutiei în campania electorala si în prima zi în care am intrat în Parlament cu noua majoritate ne-am apucat de asta si am si facut-o. Am convenit, la data respectiva, ca undeva spre sfârsitul lui septembrie le vom trimite forma finala, poate chiar adoptata deja într-una dintre Camere. Când am facut aceasta întelegere nu stiam ca va putea veni o decizie a Curtii Constitutionale care sa ne spuna ca legea referendumului este constitutionala, dar ca nu vor dânsii sa o aplicam un an de zile. Si atunci sigur ca tot calendarul s-a schimbat, noi nu am mai abordat noua forma de modificare a Constitutiei în Senat si, ca atare, nu avem o noua forma de trimis Comisiei de la Venetia”, a spus liderul PNL. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie