Stefan Marincea, directorul demis al Institului Geologic, sustine ca hartile cu faliile seismice de la Rosia Montana au fost falsificate
RMGC a obtinut un aviz favorabil, în 2011, de la Institutul Geologic Român pentru exploatarea de la Rosia Montana. Fostul director Stefan Grigorescu, care a semant avizul, sustine ca în zona unde ar urma sa se faca exploatarea nu exista falii seismice care sa puna în pericol securitatea bazinului de decantare.
Documentul, care este obligatoriu, pentru obtinerea avizului de mediu, este unul fals, sustine directorul demis al IGR, Stefan Marincea, care afirma, într-un interviu pentru gândul, ca în Zona Rosia Montana s-a constatat ca ar exista 19 falii care pun în pericol bazinul iazului de decantare. Geologii au descoperit în Valea Cornei izvoare active, care daca sunt infiltrate cu deseuri pot duce la infestarea apelor orasului Abrud, aflat în apropierea Rosiei Montane.
Mai exact, miscarile seismice, oricât de mici ar fi ele, ar putea deteriora stratul impermeabil al bazinului de decantare, creând fisuri prin care apa cu cianuri sa ajunga în pânza freatica.
”Exista fisuri si falii pe bazinul de decantare. Faliile asigura o comunicare facila între slamul cianurat cu multa apa din viitorul bazin si pânza freatica. Ceea ce este foarte grav, pentru ca din cauza situatiei formatiunilor geologice din regiune va fi afectat direct orasul Abrud”, spune Marincea, care precizeaza ca din hartile depuse la dosar de RMGC au disparut faliile seismice.
În avizul transmis la Ministerul Mediului, în 2011, sub semnatura fostului director Grigorescu, se arata ca ”bazinul iazului de decantare nu prezinta falii, fisuri sau alte anomalii care ar putea determina sau facilita apartia unor infiltratii sau ar afecta stabilitatea barajului iazului de decantare”.
Într-un interviu pentru gândul, luat cu trei zile înainte sa fie demis, Stefan Marincea a explicat cum datele colectate de colegii lui cercetatori la Rosia Montana au fost trunchiate astfel încât sa nu mai existe falii, fisuri si izvoare naturale în zona exploatarii din Muntii Apuseni.
În 2011, între 5 si 8 decembrie, o echipa de zece cercetatori au mers într-o scurta excursie la Rosia Montana la cererea Ministerului Mediului ca sa vada daca acolo sunt roci permeabile si daca exista vreun pericol pentru pânza freatica.
„Chiar daca cei de la Rosia Montana Gold Corporation sustin ca nu exista falii, nu exista fracturi, nu exista pânza freatica, echipa noastra a spus contrariul. Exista fisuri si falii pe bazinul de decantare. Faliile asigura o comunicare facila între slamul cianurat cu multa apa din viitorul bazin si pânza freatica. Ceea ce este foarte grav, pentru ca din cauza situatiei formatiunilor geologice din regiune va fi afectat direct orasul Abrud. De acolo, din bazinul Vaii Corna, se alimenateaza acviferele care sunt interceptate de forajele care alimenteaza cu apa orasul Abrud”, explica geologul.
Citeste mai departe pe gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!