Peste 2.000 de persoane au protestat in Bucuresti fata de proiectul minier de la Rosia Montana

 

Peste 2.000 de protestatari fata de protestul minier de la Rosia Montana au plecat în mars duminica, în Capitala, din Piata Universitatii spre Parlament, pe bulevardul I.C. Bratianu, dupa ce negociatorii Jandarmeriei le-au recomandat sa nu mai blocheze circulatia.

protest rosia montana2UPDATE Protestatarii din Capitala au parasit intersectia de la Universitate, circulatia a fost reluata

Manifestantii au parasit intersectia de la Piata Universitatii, în urma solicitarilor repetate facute de negociatorii Jandarmeriei, astfel ca traficul rutier a fost reluat pe toate bulevardele.

În zona au mai ramas câteva zeci de protestatari, aflati pe trotuarul de la Universitate.

UPDATE Câteva sute manifestanti au ramas sa protesteze la Universitate, pe bulevardul N. Balcescu

Câteva sute de manifestanti anti-Rosia Montana au ramas sa protesteze, duminica seara, în Piata Universitatii din Capitala, pe bulevardul Nicolae Balcescu, circulatia rutiera fiind reluata pe bulevardele I. C. Bratianu si Regina Elisabeta, sensul spre Piata Rosetti.

Protestatarii, care sunt flancati de jandarmi, scandeaza „Demisia, demisia!”.

În Piata Universitatii erau, la sosirea protestatarilor, mai multe masini ale Jandarmeriei, care între timp au parasit zona.

Initial, la Universitate se aflau peste 1.000 de persoane, care blocasera complet circulatia în piata.

UPDATE Peste 1.000 de manifestanti anti-Rosia Montana au ocupat Piata Universitatii din Capitala

Peste 1.000 de protestatari fata de proiectul minier de la Rosia Montana au ocupat duminica seara Piata Universitatii din Capitala, unde circulatia este blocata la ora transmiterii acestei stiri.

Manifestantii sunt flancati în rondul de la Universitate de trei cordoane de jandarmi, aflate la intrarile pe bulevardele I. C. Bratianu, Carol si Regina Elisabeta. În zona se afla si mai multe dube ale Jandarmeriei.

UPDATE Manifestantii au plecat de la Parlament si se întorc la Universitate

Manifestantii anti-Rosia Montana din Capitala, în numar de câteva mii, au plecat de la Parlament si se întorc în Piata Universitatii, pe traseul Bulevardul Unirii – Bulevardul I. C. Bratianu.

Protestul de la Parlament de duminica seara a durat aproape doua ore.

UPDATE Manifestantii anti-Rosia Montana din Capitala au ajuns la Parlament

Câteva mii de manifestanti anti-Rosia Montana iesiti în strada, duminica, în Capitala au ajuns la Parlament, unde au protestat întorcându-se cu spatele la cladirea Senatului si au aplaudat Academia Româna, al carei sediu se afla pe trotuarul de vizavi.

Protestatarii au ajuns la Parlament în jurul orei 18.15, dupa un mars pe traseul Universitate – Piata Unirii – Piata Constitutiei – Senat.

La Senat, pe Calea Septembrie, ei au blocat circulatia pe un sens, s-au întors cu spatele spre cladire si totodata au aplaudat Academia Româna, al carei sediu se afla pe trotuarul de vizavi, pentru pozitia acesteia fata de proiectul de la Rosia Montana.

Ulterior, în jurul orei 19.00, coloana de manifestanti s-a pus din nou în miscare, dând ocol cladirii Parlamentului.

Protestatarii scandeaza „Nu corporatia face legislatia”, „Uniti, salvam toata România!” si „Si-au luat spaga pentru Rosia Montana”.

Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în zona fântânii de la Universitate, unde negociatorii Jandarmeriei le-au transmis sa nu mai blocheze traficul rutier, pentru a nu îngradi dreptul la circulatie al altor persoane.

Dupa discutiile cu jandarmii, în jurul orei 17.30, unul dintre manifestanti le-a spus celorlalti, la portavoce, sa fie respectata recomandarea Jandarmeriei. „Vom merge la Parlament, vom merge pe trotuar, conform recomandarilor”, a spus acesta, precizând totodata ca „fiecare îsi asuma responsabilitatea pentru actiunile lui”.

Manifestantii s-au mutat ulterior pe esplanada cu statui de pe bulevardul Regina Elisabeta, iar de acolo, la 17.45, au plecat în mars pe bulevardul Bratianu, fara sa fie împiedicati în vreun fel de catre jandarmi.

Traseul anuntat al marsului de duminica este Universitate – Piata Unirii – Piata Constitutiei – Izvor – Senat.

Protestatarii au adus la protest traditionalele pet-uri umplute cu pietricele si pancarte cu mesaje contra proiectului minier, dar si a exploatarii gazelor de sist.

Ei scandeaza „Nu corporatia face legislatia” si „Uniti, salvam toata România!”, înnoind astfel mesajul „Uniti, salvam Rosia Montana!”.

Vineri, premierul Victor Ponta l-a anuntat pe ministrul de Interne ca jandarmii au mandat clar din partea sa sa actioneze „fara complexe” atunci când protestele depasesc „linia rosie” si se transforma în agresiuni si amenintari.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a facut apel, sâmbata, la protestatarii fata de proiectul minier de la Rosia Montana „sa nu îsi schimbe atitudinea din ultimele saptamâni”, subliniind ca îsi doreste ca „situatia sa nu se schimbe, chiar daca unii considera ca violentele sunt o solutie”.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu este protejat, de vineri, de o echipa a Serviciului de Protectie si Paza (SPP), el precizând ca s-a simtit „în pericol” în timpul incidentului petrecut joi seara în Centrul Vechi al Capitalei.

Barbu a fost implicat într-un incident provocat de mai multi protestatari fata de proiectul Rosia Montana, care l-au huiduit si nu l-au lasat sa plece cu masina în care se afla decât cu interventia fortelor de ordine. În plus, luneta masinii a fost sparta. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie