Dosarul in care presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru fapte de coruptie a fost amanat pentru data de 2 decembrie

 

Curtea de Apel Târgu Mures a amânat luni, la primul termen de judecata, pentru data de 2 decembrie dosarul în care presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, alaturi de fostul vicepresedinte al CJ, Sofalvi Laszlo si alti 11 inculpati au fost trimisi în judecata pentru acte de coruptie.

Borboly Csaba presedintele Consiliului Judetean HarghitaAmânarea a survenit ca urmare a solicitarilor de angajare de aparator formulate de trei dintre inculpati, Sofalvi Laszlo, Hargitay Ladislau Gavril si Mandache Daniel Cristian.

Potrivit DNA Târgu Mures, Borboly Csaba a fost trimis în judecata pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuata si calificata – câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuata si calificata – 3 acte materiale, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa.

El a declarat presei, luni, la Târgu Mures, la iesirea din instanta, ca are constiinta împacata si ca acuzatiile care i se aduc nu se sustin si ca si-ar dori ca dosarul sa fie finalizat cât mai repede.

‘Adevarul este ca constiinta mea este împacata si acuzatiile nu se sustin si asta vom demonstra pentru ca ati vazut ca am avut 50 de învinuiri initial si au ramas numai cinci. Astept ca acest caz sa fie finalizat cât mai repede, as fi fost mai bucuros daca astazi am fi terminat, am avea o sentinta, pentru ca lucrurile trebuie sa mearga în continuare’, a declarat Borbely.

Potrivit acestuia, activitatea din CJ Harghita nu are de suferit, însa mediatizarea excesiva a acestui dosar o poate afecta.

Alaturi de presedintele CJ Harghita a mai fost trimis în judecata Palffy Domokos, consilier judetean în cadrul Consiliului Judetean Harghita, administrator de fapt al S.C. STRAVIA GROUP S.R.L., în sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de conflict de interese în forma continuata – 11 acte materiale, respectiv 30 acte materiale, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau însarcinarea pe care o îndeplineste o persoana, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în forma continuata (40 acte materiale) si instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata, în forma continuata (14 acte materiale), instigare improprie la fals în înscrisuri sub semnatura privata si folosire în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, fostul vicepresedinte al CJ Harghita din perioada 2008 – iulie 2012, Sofalvi Laszlo, este trimis în judecata pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuata si calificata (4 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice si fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Csiszer Botond Benedek, fost director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul CJ Harghita, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuata si calificata (9 acte materiale), doua infractiuni de fals intelectual dintre care una în forma continuata (6 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice si permiterea accesului unor persoane neautorizate de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Totodata, Kelemen Csongor, sef serviciu al Directiei Drumuri Judetene din CJ Harghita, este trimis în judecata pentru fals intelectual în forma continuata (4 acte materiale), complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuata (9 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnatura privata si instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Directiei Economice a CJ Harghita, pentru fals intelectual în forma continuata (3 acte materiale ) si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuata (4 acte materiale).

Un alt inculpat în dosar este Biro Ema, consilier la Directia Generala Economica din cadrul CJ Harghita, pentru infractiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuata si calificata (5 acte materiale) si fals intelectual, iar Kosa Petru, primarul comunei Mihaileni, judetul Harghita, va fi judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit DNA, prejudiciul total produs judetului Harghita, ca urmare a activitatilor celor 13 inculpati desfasurate în anii 2010 si 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea data), care consta în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare si în diferenta dintre preturile onorate si cele oferite de firmele descalificate la licitatie, substantial mai mici.

În cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile aflate în proprietatea inculpatilor Borboly Csaba, Sofalvi Laszlo, Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gabor Laszlo, Biro Ema, Kosa Petru, Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia, Sajo Tibor, pâna la concurenta sumelor retinute drept prejudiciu în sarcina fiecaruia dintre acestia.(AS – autor: Dorina Matis, editor: Marius Fratila), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie