Curtea Constitutionala dezbate in 29 octombrie, constitutionalitatea ordonantei de urgenta privind insolventa

 

Constitutionalitatea ordonantei de urgenta privind insolventa va fi dezbatuta în 29 octombrie de judecatorii Curtii Constitutionale, dupa ce Avocatul Poporului a contestat OUG, invocând lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ.

curtea constitutionala1 Avocatul Poporului a transmis în 9 octombrie la Curtea Constitutionala sesizarea în cazul Ordonantei de urgenta privind insolventa, invocând lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, declara, în 11 octombrie, ca în cazul OUG privind insolventa se poate extinde controlul privind constitutionalitatea si asupra altor articole, daca acestea au legatura cu cele despre care Curtea a fost sesizata.

„Noi suntem tinuti de sesizare pentru ca nu ne putem sesiza din oficiu în nicio împrejurare decât când sunt propuneri de modificare a Constitutiei. Atunci obligatoriu ne pronuntam. În situatia asta ne pronuntam numai pe ce am fost sesizati, dar daca articolele cu care am fost sesizati au legatura cu alte articole din ordonanta putem sa ne extindem controlul si asupra celorlalte”, a spus atunci Zegrean.

În sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81 alineatul 3 si a articolului 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Ordonanta de urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 ca: „În cazul în care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pâna la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu începere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului”.

Presedintele Traian Basescu declara, în 7 octombrie, ca Ordonanta de urgenta 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru ca reglementeaza strict pentru audiovizual.

În 8 octombrie, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolventa. PDL arata ca prin aceasta prevedere se încalca mai multe articole din Constitutie.]

Democrat-liberalii mentionau în acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit caruia „statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor”, articolul 16 alineat (1), conform caruia „cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, si articolul 31, alineat (1), care prevede ca „dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi îngradit”.

Prevederile articolului 81 din Codul insolventei au fost criticate si de mai multe ONG-uri, ca Reporteri fara Frontiere, ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent, care au sustinut ca aceste dispozitii pun în pericol libertatea presei si dreptul la informare al publicului, sunt restrictive, instaureaza un regim discriminatoriu si creeaza premisele unor posibile abuzuri. Otilia Ciocan, Livia Ispas, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie