ATE Bank va deveni Banca Romana pentru Credit si Investitii

 

Actuala banca ATE Bank va deveni în curând Banca Româna pentru Credit si Investitii (BRCI) si va avea o noua conducere. Noua institutie bancara este detinuta de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, asa-numitul „rege al asfatului”.

ate-bank-romaniaMarinel Burduja va conduce BRCI din pozitia de presedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost sef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) si Andrei Popovici (fost McKinsey), informeaza Mediafax.

„Consiliul de Administratie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus si care se va realiza cu asumarea unor active si pasive. Avizarea noii conduceri intra în vigoare la data finalizarii tranzactiei”, a declarat pentru Mediafax directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a României, Nicolae Cinteza.

BNR a aprobat totodata strategia de dezvoltare a bancii si planul de afaceri. Cinteza a precizat ca, dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii.

În luna aprilie, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank România, urmând sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.

Întreaga operatiune a fost coordonata de Marinel Burduja, fost prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank România timp de sapte ani, care a parasit banca în mai 2012.

Închiderea tranzactiei a fost conditionata de finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank România, precum si de obtinerea avizului autoritatilor de reglementare.

Pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al viitoarei banci va fi detinuta de Roxana Moldovan, fost vicepresedinte al RBS România. Din Consiliul de Supraveghere vor mai face parte Stefan Nanu, directorul Directiei Trezorerie din Ministerul Finantelor, si Valentina Siclovan, fost secretar de stat în Ministerul Finantelor.

Dupa plata actiunilor se va înscrie noul actionar la Registrul Comertului, iar în prima AGA va fi descarcata de gestiune vechia conducere si numiti conducatorii tocmai avizati de BNR.

Marinel Burduja va detine functia de presedinte executiv, iar pe pozitiile de vicepresedinti au fost numiti Dorin Badea, Alina Pascu, Gabriel Arsene si Andrei Popovici.

Fost director de Trezorerie la UniCredit Tiriac Bank, Dorin Badea va fi vicrepresedinte responsabil cu Trezoreria, Piata de Capital si Private Banking, Alina Pascu va coordona reteaua si clientii de retail, iar Gabriel Arsene (fost director departament Trade si Corporate Banking la Raiffeisen) va fi responsabil pe reteaua comerciala si persoane juridice.

Pâna anul trecut partener asociat al biroului din România al McKinsey, Andrei Popovici va fi numit vicepresedinte responsabil cu operatiuni IT si procurement.

Agentia Mediafax a publicat în urma cu un an ca ATE Bank România, preluata la mijlocul anului trecut de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de câtiva investitori români si capitalizata initial pâna la 60 de milioane de euro.

Surse spuneau atunci ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmând ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv unor investitori institutionali.

Cu o avere estimata la câteva sute de milioane de euro, Dorinel Umbrarescu s-a remarcat prin firmele sale de contructii si întretinere drumuri, UMB Spedition si Tehnostrade.

Firma Spedition UMB a participat, printre altele, la constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti, a reabilitat o serie de sosele si lucreaza la constructia autostrazii Timisoara-Lugoj. Tehnostrade a executat, alaturi de UMB, primul tronson al autostrazii Timisoara Lugoj, si a reabilitat o serie de drumuri în tara.

În toamna anului trecut, consortiul Spedition UMB-Tehnostrade a câstigat licitatia pentru construirea unui tronson de 8,7 kilometri între Gilau si Mihaiesti al Autostrazii Transilvania.

La mijlocul lui 2012, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank România.ATE Bank România a fost înfiintata în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (român si strain) din România.

În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank România.

Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM detine 3,83%din actiunile ATE, în valoare nominala de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt împartite între 2.330 de persoane (2,07% din actionariat – 4,57 milioane lei si 105 firme cu 0,84%, respectiv actiuni de 1,84 milioane lei).realitatea.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie