Proteste la Campeni fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Manifestantii au adoptat o „proclamatie” cu revendicari

 

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, sâmbata, în orasul Câmpeni, judetul Alba, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, fluturând steaguri tricolore, cântând melodii patriotice, iar unii protestatari si-au adus vacile si boii pentru a arata ca în Muntii Apuseni se face agricultura. Protestul s-a încheiat în jurul orei 19:30, iar participantii au adoptat o „proclamatie” prin care cer demisia initiatorilor proiectului de lege privind Rosia Montana.

protest campeniProtestul de la Câmpeni s-a încheiat, iar participantii au adoptat o „proclamatie” cu revendicari

Protestul de la Câmpeni fata de proiectul Rosia Montana s-a încheiat, iar participantii au adoptat o „proclamatie” prin care cer demisia initiatorilor proiectului de lege privind Rosia Montana, dar si interzicerea mineritului cu cianuri si a extragerii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Protestul organizat la Câmpeni fata de proiectul minier de la Rosia Montana, la care au participat aproximativ 2.000 de persoane, s-a încheiat în jurul orei 19.30, când ultimii protestatari au început sa plece spre case.

În timpul protestului, participantii au adoptat si au facut publica o „proclamatie a Marii Adunari a Motilor de la Câmpeni” prin care au transmis guvernantilor si parlamentarilor ca „locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptatiti sa decida care e cel mai potrivit mod prin care bogatiile cu care i-au înzestrat natura si bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunitatii si al României”.

„Noi nu cersim la usile altora, altii au venit la usa noastra si încearca sa ia si sa distruga ceea ce ne apartine. (…) Orice strain e binevenit în Muntii Apuseni atâta vreme cât ne respecta modul de viata si nu întreprinde nimic în masura sa-l schimbe împotriva vointei noastre. Ne pastram dreptul de a lupta împotriva tututor celor care prin viclenie, hotie si coruptie vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale si istorice de care depinde viata noastra. Fericirea si bunastarea nimanui nu se poate baza pe nefericirea si saracirea semenilor sai!”, se arata în proclamatia protestatarilor de la Cîmpeni.

De asemenea, în proclamatia amintita, protestatarii transmit guvernantilor, parlamentarilor si politicienilor 12 solicitari, printre care respingerea de catre Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevad masuri speciale de expropriere a cetatenilor români, precum si alte masuri derogatorii de la regimul legal de protectie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajistilor si terenurilor agricole, bunurilor publice în favoarea companiilor miniere de orice tip, dar si interzicerea prin lege a utilizarii cianurii în activitatile miniere din România.

Printre solicitari se afla si includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a României pentru UNESCO, respingerea de urgenta, prin hotarâre de guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana, desecretizarea tuturor contractelor si actelor aditionale încheiate de catre Guvern referitoare la înstrainarea, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale României si asumarea de catre Guvern a expertizei si a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana exprimate de: Academia Româna, Asociatia Ad Astra, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitectilor din România, Sinodul BOR, Sinodul BRU si al celorlalte biserici crestine din România, precum si de expertii independenti.

Protestatarii mai cer în proclamatie demisia initiatorilor proiectului de lege pentru Rosia Montana, respectiv ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Dutu, precum si a premierului Victor Ponta, apoi crearea unei Comisii Parlamentare de Ancheta a „afacerii Rosia Montana” sub toate aspectele.

Protestatarii solicita si refacerea si dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Muntilor Apuseni si acordarea unor facilitati fiscale si de alta natura pentru dezvoltarea activitatilor economice.

Proclamatia de la Cîmpeni prevede si o solicitare privind începerea de catre institutiile abilitate a cercetarii penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea si avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana.

Manifestantii de la Cîmpeni s-au solidarizat cu cei care protesteaza fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist si au cerut interzicerea prin lege a utilizarii metodei fracturarii hidraulice în acest caz.

Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat, sâmbata, în jurul orei 14.00, în centrul orasului Câmpeni, în fata statuii lui Avram Iancu, denumit de localnici „Craisorul Muntilor”. La protest au venit si persoane din localitati din Muntii Apuseni, dar si din alte zone din tara. Adina Osan, Dan Lungu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie