Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca ii e teama pentru oamenii care stau in cladiri vechi, in cazul producerii unui seism de magnitudine mare

 

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat duminica, în emisiunea „Dupa 20 de ani”,ca îi este teama, în cazul unui seism de magnitudine mare, pentru „oamenii care stau în cladirile vechi” si care „refuza cu obstinatie” sa fie facute lucrari de consolidare. Sorin Oprescu este invitatul editiei de duminica a emisiunii „Dupa 20 de ani”, difuzata la Pro TV si de gândul.info.

sorin oprescuEdilul a subliniat ca, potrivit prevederilor legale în vigoare, nu are dreptul sa oblige bucurestenii sa accepte consolidarea locuintelor pe care le detin si sa se mute temporar din acestea, însa face demersuri la Guvern pentru modificarea legii.

„Stau pe capul Guvernului”, a afirmat Oprescu.

Primarul general a precizat, în acelasi context, ca în Capitala au fost consolidate, în ultimii ani, 30 de cladiri cu risc seismic, care are au între 160 si 180 de apartamente, iar alte 15 sunt „în lucru”.

Întrebat care este situatia cladirilor din Centrul Vechi, Sorin Oprescu a spus ca în aceasta zona sunt 186 de imobile, dintre care „trei sferturi” au fost retrocedate.

Potrivit edilului sef al Capitalei, 24 dintre cladirile din Centrul Vechi au fost consolidate „pe banii proprietarilor”.

În privinta celorlalte câteva zeci cu risc seismic, Oprescu a subliniat ca nu are „niciun instrument” pentru a actiona în conformitate cu legea.

„Problema este ca proprietarii de la parter îsi fac afacerile”, a explicat primarul, cu referire la motivul pentru care nu pot fi facute alte consolidari în zona, la cladiri cu restaurante, cafenele si magazine la parter.

În aceeasi emisiune, Sorin Oprescu a fost întrebat unde locuieste si daca respectiva ar putea avea probleme în caz de cutremur. Edilul a precizat ca sta pe strada Popa Savu, aflata în sectorul 1, în zona Charles de Gaulle, si ca, din câte a aflat de la un vecin, locuinta este sigura.

Principalele declaratii ale primarului:

Despre referendumul privind exploatarea gazelor de sist din Pungesti:

Referendumul este cea mai democratica forma de a consulta cetatenii. Cred ca ar rezolva problemele.

Despre protestele fata de proiectul de la Rosia Montana:

Opt ani acesti oameni n-au auzit decât promisiuni, decât vorbe. Era de astepat sa iasa.

Cred ca nici n-ar fi fost reactia asta daca n-ar fi fost starea asta de care vorbeam si cred eu ca lucrurile ramâneau în casa, în sensul de linistit, daca guvernatorul ar fi iesit în strada sa spuna ca noi vom cumpara tot ce trebuie ca sa exploatam aurul de la Rosia Montana.

Despre exploatarea cu cianura: N-am expertiza tehnica sa va spun daca exploatarea cu cianura este potrivita, iar chestiile cu imaginile luate din alta parte pot sa fie reale.

Despre votarea lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidentiale:

Am spus întotdeauna, mi-a fost sprijin, îl respect, ma onoreaza cu prietenia lui, n-o sa uit niciodata cum s-a asezat în fata si nu era comod cum se uitau cei de la PDL la el. Am inut minte si am încercat sa îmi iau si eu revansa de a-l sustine când a fost ales ca senator. Cred eu ca pâna la urma lucrurile vor avea aceeasi continuitate.

Sigur ca l-as vota. I-as vota pe toti.

Daca vor candida si Victor Ponta si Crin Antonescu: E mai greu. Nu are rost sa seman si eu dihonie.

Eu cu domnul Basescu am relatii institutionale, nu juridice.

Despre candidarea la presedintie:

Nu îmi trece prin cap. Sunt pe pozitia de primar general cu responsabilitatile lui. Stau sa ma uit în tara, dreapta nu e conturata, stânga are si ea problemele ei. De când ma stiu, n-au tinut coalitiile de-a lungul timpului. Au fost tot timpul interese.

Eu vreau sa fac ceea ce am promis ca fac. Stau si eu cu lista aia sa bifez si sa pot sa împing lucrurile înainte.

Despre descentralizare:

Am discutat cu Liviu Dragnea, acum vreo soua sptamâni, despre regiunea Bucuresti, despre cum va fi regiuna metropolitana, nu numai la noi va fi. Va fi si princ elelalte municipii.

I-am explicat ca daca descentralizeaza fara resursa, nu are sanse.

I-am spus mai demult domnului premier, daca doreste sa functionam în continuare ca sapte orase, cu taxele care se îndreapta catre primariile de sector, nu ma deranjeaya. Ma deranjeaza ca veniti voi, jurnalistii, si îmi cereti socoteala ca se cheltuiesc bani pe panselute. Ei cheltuiesc banii pe panselute.

Sigur ca sustin descentralizarea, dar facuta cu parcimonie. Patrimoniul ramâne al Capitalei, altfel se duc bucati de teren, cladiri, institutii.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie