Hidroelectrica vinde din nou energie pe bursa

 

Presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza, nu a demisionat din functie si nici nu o va face pâna la expirarea mandatului sau, peste o luna. Mai mult, a obtinut reluarea vânzarilor de energie pe bursa, prin contracte bilaterale.

hidroelectricaRemus Borza nu si-a dat demisia din functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere, asa cum titra presa în urma cu o saptamâna, si va ramâne în fruntea companiei de stat înca o luna, pâna la alegerea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere. Acesta confirma însa ca s-a pus problema demisiei sale, a si avut-o pe masa ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, însa a gasit sprijin la acesta si la premierul Victor Ponta pentru rezolvarea problemelor ce-l nemultumeau la Hidroelectrica. Cea mai mare era ca Directoratul companiei refuza sa încheie pe termen lung contracte pe bursa de energie.

Problema s-a rezolvat chiar joi, când Hidroelectrica a reusit sa vânda 1 TWh de energie la un pret mediu de 178 de lei/MWh – contracte de circa 40 de milioane de euro.

„Aveam neacoperite lunile octombrie, noiembrie si decembrie din acest an si tot anul viitor. Din 22 mai nu se mai vânduse nimic pentru ca membrii Directoratului au decis sa nu se vânda. Nu comentez motivele lor. A fost nevoie sa le cer demisiile directorilor de pe furnizare ca sa vindem acum acest 1 TWh. Nu vroiam sa ajung sa dau cu pumnul în masa, dar, daca trebuie…”, a spus Borza.

Acesta a mai precizat ca nu are de gând sa mai candideze la o noua functie în Consiliul de Supravghere. „Dusmanii mei pot sa stea linistiti. Nu mai candidez pentru un nou mandat la Hidroelectrica si nici pentru vreo functie publica”.

Hodroelectrica a vândut 1 TWh de curent, joi, 17 octombrie, în contracte care acopera ultimul trimestru al acestui an si anul viitor.

Borza lasa Hidroelectrica cu un profit de 681 de milioane de lei, la primele trei trimestre, de la pierderi de sute de milioane de lei, anul trecut. Profitul ar fi trebuit sa fie chiar mai mare, spre 800 de milioane de lei, mai spune Borza, daca s-ar fi vândut curent pe bursa si daca conditiile climatice ar fi fost mai favorabile.

Remus Borza a fost administrator judiciar al Hidroelectrica timp de circa un an, din mai 2012 pâna la începutul verii din acest an, ulterior fiind numit presedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei. Este cel care a condus „cruciada” împotriva „baietilor destepti” care a avut ca efecte denuntarea unor contracte care au produs o paguba Hidroelectrica de 800 de milioane de euro în ultimii cinci ani.

Hidroelecrica este cel mai mare producator de energie electrica din România, care acopera circa 30 din consumul national. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie