Estimare Romgaz: Termocentrala de la Iernut necesita investitii substantiale, pentru a fi mentinuta in functiune
Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias trebuie sa faca investitii „substantiale” pentru a mentine în functiune termocentrala de la Iernut, judetul Mures, iar pâna în 2016 va trebui sa reduca puterea unitatii pentru a se conforma cerintelor de mediu, potrivit companiei.
Romgaz a preluat centrala Iernut în luna februarie a anului curent de la alta companie de stat, Electrocentrale Bucuresti, în contul unor datorii neonorate de 653 milioane de lei aferente gazului cumparat dar neplatit de la compania din Medias.
Prin aceasta tranzactie, Romgaz a devenit a doua companie din România, dupa OMV Petrom, care beneficiaza de o hotarâre de guvern ce permite producatorilor de gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.
Termocentrala Iernut are o capacitate instalata de 800 MW, dar pentru acest este estimata sa functineze cu doar 160 MW, potrivit prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti împreuna cu anuntul privind o parte dintre caracteristicile ofertei, inclusiv intervalul de pret si perioada de derulare.
Statul vrea sa vânda 15% din actiunile Romgaz la preturi între 24 si 32 lei pe titlu, estimând sa obtina între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând sa fie vândute atât pe Bursa de la Bucuresti, cât si pe cea de la Londra.
Operatiunea este programata sa înceapa marti, cu o zi mai târziu decât au anuntat vineri reprezentantii Departamentului pentru Energie, întrucât legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare între þprobarea prospectului si lansarea operatiunii.
Pâna în prezent, Romgaz a investit 43,1 milioane de lei în centrala Iernut si anticipeaza investitii „substantiale” în aceasta unitate. Termocentrala Iernut are o cota de pâna la 5% din piata producerii de electricitate din tara.
De la preluarea centralei Iernut, cheltuielile cu salariile ale Romgaz au crescut cu 8,6%, de la 225,1 milioane de lei, la 244,6 milioane de lei, ca urmare a cresterii cu 482 a numarului de angajati ai centralei Iernut.
Pâna la începutul anului 2016 capacitate de productie a centralei Iernut va fi redusa de la 800 MW la 600 MW, întrucât doua grupuri energetice vor trebui scoase din functiune din cauz ca nu mai îndeplinec cerintele de mediu.
Romgaz este controlat de stat, prin Departamentul pentru Energie, care detine 85% din actiuni. Fondul Proprietatea are o participatie de 14,99%. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!